Του Νίκου Κολίτση ...
H πρώτη προπονήτρια σε ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, Ανθή Σαββίδου, (Αχιλλέας Νεοκαισάρειας, 2ος όμιλος Γ’ εθνικής κατηγορίας), «επισημοποιεί» το ρεκόρ της, μετά την αναβάθμισή της από προπονήτρια φυσικής κατάστασης και ανακρίνεται box to box από το δημοσιογράφο του Metrosport.gr, Νίκο Κολίτση, στην πρώτη αποκλειστική all around συνέντευξη της ζωής της, καταρρίπτοντας όλα τα στερεότυπα που έχετε στο μυαλό σας και αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές μίας ποδοσφαιρικής διαδρομής, που μόλις ξεκίνησε και αναζητά συνοδοιπόρους…
Μέχρι τη στιγμή που ειδήσεις αντίστοιχου περιεχομένου δε θ' αποτελούν ειδήσεις, ευχόμαστε ανάλογες κινήσεις να βρουν μιμητές εντός ή εκτός ποδοσφαίρου, γιατί η κοινωνική πρόοδος μπορεί να μετρηθεί και από την κοινωνική θέση της γυναίκας και αυτό είναι απαραίτητο να είναι αδιαπραγμάτευτο!
- Πόσο συνειδητή ήταν η επιλογή στήριξης στο πρόσωπό σας και δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυριών ή διαχείρισης της χρονιάς, με βάση τη βαθμολογική θέση της ομάδας και τον υποβιβασμό δύο μόνο ομάδων στην κατηγορία; Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας;Η επιλογή ήταν συνειδητή. Δεν έχω προλάβει να το συνειδητοποιήσω βέβαια και να ηρεμήσω πάντως. Το κινητό μου χτυπάει συνέχεια. Δεν περίμενα να πάρει τέτοιες διαστάσεις το θέμα. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα.
- Παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν πως όλο και περισσότερα κορίτσια και γυναίκες συμμετέχουν ενεργά σε αθλητικές δραστηριότητες σ’ όλη την Ευρώπη, τα επίπεδα ενασχόλησης εξακολουθούν να είναι κάτω από τα αντίστοιχα για αγόρια και άνδρες. Έρευνες δείχνουν ακόμη μικρότερα ποσοστά για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων λήψης αποφάσεων και της προπονητικής, με ελάχιστες εξαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Η προπονητική, είναι αναμφίβολα μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή του αθλητισμού, αλλά παρουσιάζονται πολλά εμπόδια στην εμπλοκή των γυναικών στο συγκεκριμένο χώρο. Γιατί εκτιμάτε ότι συμβαίνει αυτό;Πολλές φορές οι γυναίκες παραμερίζουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην οικογένεια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και να διακριθούν. Όσες γυναίκες πιστεύουν και θέλουν να πετύχουν, δεν υστερούν συγκριτικά με τους άντρες. Ο χώρος γίνεται κατά βάση ανδροκρατούμενος, γιατί απλώς δεν τον επιλέγουν οι γυναίκες και όχι γιατί στερούνται ικανοτήτων. Η γυναίκα μπορεί να δώσει και μία διαφορετική πτυχή σκέψης.
- Όταν δεχτήκατε την πρόταση, απαντήσατε αμέσως από καρδιάς ή ζητήσατε χρόνο να το σκεφτείτε; Ήταν απόφαση επαγγελματική θέτοντας όρους ή συναισθηματική;
Αποδέχτηκα αμέσως την εξαιρετικά τιμητική πρόταση, χωρίς να θέσω κανέναν όρο. Ήταν απόφαση συναισθηματική αλλά συνειδητή. Έχω πάντως συναίσθηση ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.
- Υπήρξε υποστήριξη και ενίσχυση από το περιβάλλον σας, δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες για το αν έπρεπε να δεχτείτε;Όλοι χάρηκαν πολύ και με ενίσχυσαν θετικά στην απόφασή μου. Μου συνέστησαν απλώς να προσπαθήσω τώρα στο πολλαπλάσιο.
- Ποια ήταν η διαδρομή σας στον αθλητισμό; Πότε ξεκινήσατε, ποιος σας παρακίνησε, ήταν δική σας απόφαση και γιατί σταματήσατε;Έφυγα πικραμένη από τον αθλητισμό, λόγω σοβαρού τραυματισμού και ταλαιπωρήθηκα με χειρουργεία. Μου άρεσε από μικρή το ποδόσφαιρο και είχα ερεθίσματα από μικρή. Εκτός από τις γειτονιές που έπαιζα στη Γερμανία, κάθε Κυριακή πηγαίναμε στο γήπεδο και βλέπαμε τον πατέρα μου, που έπαιζε ποδόσφαιρο ή τον αδερφό μου που έπαιζε και αυτός. Η Κυριακή ήταν μέρα γιορτής στη Γερμανία.
- Yπήρχε ποτέ αυτό που έγινε σαν σκέψη ή σαν όνειρο στο μυαλό σας ή το είχατε αποκλείσει;
Από μικρή είμαι στα γήπεδα. Ποδόσφαιρο, κλασικός αθλητισμός και πάλι ποδόσφαιρο. Μου αρέσει η ζωή στο γήπεδο και η ζωή ενός αθλητή. Δεν αισθάνομαι ότι θυσιάζω κάτι, γιατί όλα συνδυάζονται.
- Ποια ομάδα υποστηρίζετε από μικρή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;Υποστηρίζω τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Θαύμαζα τον Χατζηπαναγή. Όλοι στην οικογένεια πάντως είμαστε διαφορετική ομάδα. Επειδή γεννήθηκα στο Ντόρντμουντ, υποστηρίζω και την τοπική ομάδα από το εξωτερικό.
- Η Νεοκαισάρεια, χωρίς αμφιβολία, πρωτοπορεί για άλλη μία φορά, έχοντας σταθερά και γυναίκα γιατρό στη σύνθεσή της, εδώ και χρόνια. Διαπιστώσατε ότι υπάρχουν τελικά φυλετικά στερεότυπα που αναπαράγονται στην ελληνική κοινωνία, αναφορικά και με το πρόσωπό σας, από την πρώτη στιγμή που παίξατε ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα που αναλάβατε πρώτη προπονήτρια στην ομάδα;
Δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι αρνητικό ή ρατσιστικό από την ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο. Οι άντρες απλώς απορούν πώς τα καταφέρνω και οι γυναίκες εκπλήσσονται.
- Πόσο διαφορετική είναι πλέον η σχέση σας με τους ποδοσφαιριστές;Οι σχέσεις ήταν και παραμένουν τυπικές, επαγγελματικές, αλλά όχι απόμακρες και διατηρούνται έτσι με όλους, μικρούς και μεγάλους. Όλοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.
- Yπάρχει πλέον πισωγύρισμα; Eννοώ ότι από τη στιγμή που «βαπτιστήκατε» πρώτη προπονήτρια, η επιστροφή στη θέση που κατείχατε μέχρι σήμερα θα ήταν κάτι που θα το αποδεχόσαστε πλέον;
Σε ανώτερο επίπεδο ναι, για να μάθω ακόμα περισσότερα πράγματα, αλλά στο ίδιο όχι, θα προτιμούσα να μη γυρίσω και να συνεχίσω σε αυτή τη θέση και στο μέλλον.
- Mία ενδεχόμενη επιτυχία σας -όπως δυστυχώς ορίζεται τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα η επιτυχία στις ποδοσφαιρικές ομάδες- θα μπορούσε σε βάθος χρόνου ν’ αποτελέσει και το επιπρόσθετο έναυσμα για την παρουσία και άλλων γυναικών σε θέσεις κλειδιά στο ποδόσφαιρο;
Δε θέλω ν’ αποτελέσει κριτήριο η δική μου επιτυχία ή αποτυχία για τη συμμετοχή άλλων γυναικών στην προπονητική και στο ποδόσφαιρο. Θέλω να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε κάθε περίπτωση.
- Έχετε παίξει ποδόσφαιρο και έχετε γυμνάσει άνδρες και γυναίκες. Oι άνδρες ή οι γυναίκες είναι πιο πειθαρχημένοι και πιο προσαρμόσιμοι χαρακτήρες, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους εντός και εκτός γηπέδου;Οι άντρες είναι πιο πειθαρχημένοι, με μικρή απόσταση πάντως από τις γυναίκες, αλλά είναι και περισσότεροι αριθμητικά.
- Eίναι εφικτό να έχετε απαιτήσεις και σε ποιο βαθμό από ποδοσφαιριστές που είναι ημιεπαγγελματίες σ’ ένα πρωτάθλημα ερασιτεχνικό;
Από τη στιγμή που οι παίκτες έρχονται συνειδητά στο γήπεδο, είτε είναι ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό, θέλω απ’ όλους το 100% στην προπόνηση και στον αγώνα. Αν δεν είναι σε θέση να το κάνουν, δε συμμετέχουν. Αυτό ισχύει για όλους.
- Tι θα συνιστούσε επιτυχία για την ομάδα και εσάς προσωπικά στο τέλος αυτής της διαδρομής; Κάνετε όνειρα για τη συνέχεια;Η παραμονή και η όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμολογική θέση στο πρωτάθλημα θα συνιστούσε επιτυχία. To όνειρό μου είναι κάθε Κυριακή και κάθε παιχνίδι που έρχεται.
- Διαθέτετε δίπλωμα προπονητή UEFA B’. Τι άλλο θα θέλατε να κάνετε σε επίπεδο επιστημονικών γνώσεων και κατάρτισης; Διδάσκεται η προπονητική, είναι χάρισμα ή είναι συνδυασμός;Μαθαίνουμε καθημερινά. Χάρισμα είναι να μπορείς να δέσεις όλους τους χαρακτήρες μέσα στο γήπεδο και στ’ αποδυτήρια. Από εκεί και πέρα βγαίνει η προσωπικότητα του κάθε προπονητή. Η ομοιογένεια και το καλό κλίμα φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.
- Σε υποθετικό δίλημμα να σας ζητήσουν από την πρωταθλήτρια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, στο τέλος της χρονιάς, ν’ αναλάβετε τη θέση του προπονητή και την ίδια στιγμή σας ζητήσει η τωρινή ομάδα σας να συνεχίσετε και την επόμενη χρονιά, τι θα επιλέγατε με το χέρι στην καρδιά, αν δεν υπολογίζατε τον οικονομικό παράγοντα;Οι γυναίκες επιλέγουν συναισθηματικά πολλές φορές. Θα ήταν ανεπανάληπτη και τιμητική πρόταση και μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Δυσκολεύομαι ν’ απαντήσω.
- Πόσοι ποδοσφαιριστές της ομάδας εκτιμάτε ότι περίμεναν αυτήν την εξέλιξη στο θέμα του προπονητή της ομάδας, πριν την απόφαση της διοίκησης και του προέδρου; Πώς αντέδρασαν;Ήταν απρόσμενο και εκτιμώ ότι δεν το περίμεναν. Δεν υπήρχαν αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Είναι ερασιτέχνες με επαγγελματική συμπεριφορά πάντως.
- Το ποδοσφαιρικό και προπονητικό σας πρότυπο.Ο Πουγιόλ ήταν το πρότυπό μου ποδοσφαιρικά. Προπονητικά μου αρέσουν διάφοροι χαρακτήρες, αλλά προτιμώ να είμαι ο εαυτός μου.
- Σκέφτεστε τη στιγμή που θα συναντήσετε, ως αντίπαλο με την ΑΕ Καραϊσκάκη Άρτας, τον μέχρι πρότινος συνεργάτη σας, Νίκο Θεοδοσιάδη;Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα. Είχαμε άψογη συνεργασία και έμαθα πάρα πολλά πράγματα από τον ίδιο. Θα του ευχηθώ καλή επιτυχία και θα κάνω το καλύτερο για να τον κερδίσω. Αν δεν τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε.
- Eίναι έτοιμοι οι φίλαθλοι, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές όχι μόνο της ομάδας αλλά και γενικότερα, ν’ αποδεχτούν την ισότιμη παρουσία μίας γυναίκας σε μία ομάδα; Θα είναι πιο αυστηροί ή πιο επιεικείς μαζί σας; Τι πιστεύετε;Δεν έχω αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής υπερβολική αυστηρότητα ή επιείκεια. Δε θέλω πάντως ούτε να μου χαϊδεύουν τα αυτιά ούτε να με κατακρίνουν. Επιζητώ την αλήθεια που βελτιώνει τον άνθρωπο και ατομικά.
- Δείχνετε δυναμική, τυπική, πειθαρχημένη και απαιτητική. Διατηρείτε τα ίδια χαρακτηριστικά και εκτός ποδοσφαίρου και γηπέδου ή όχι;Εστιάζω στη λεπτομέρεια και αυτό είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Έχω ενσωματώσει στοιχεία από το εξωτερικό και την οικογένειά μου. Δεν είμαι τόσο κάθετη στην προσωπική μου ζωή. Εκεί είμαι περισσότερο διαλλακτική. Δεν είμαι πάντως των άκρων.
- Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνιστήκατε (Πιερίδες Μούσες) και προπονήσατε (Νεφέλες, στο πλευρό του Νίκου Δαβιδόπουλου), αγωνίζονται φέτος στη Β’ και Γ’ εθνική αντίστοιχα. Υπάρχει μέλλον για το γυναικείο ποδόσφαιρο ή είναι καταδικασμένο να ζει στη σκιά του ανδρικού;Στην Ευρώπη το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι σε υψηλό επίπεδο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γυναίκες που παίζουν ανάλογα με τους άντρες. Έχω θετική σκέψη και θέλω να πιστεύω ότι θ’ ακολουθήσουμε ως χώρα, με την αντίστοιχη στήριξη στις γυναικείες ομάδες πανελλαδικά.
- Ποιο είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών στην κατηγορία; Υπάρχουν παίκτες στην ομάδα που μπορούν να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο και από ποιους παράγοντες εξαρτάται αυτό; Είναι θέμα μόνο των ποδοσφαιριστών; Πώς λειτουργεί το φιλόδοξο project των ακαδημιών της ομάδας;Η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών στην κατηγορία είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές για υψηλότερο επίπεδο. H επιτυχία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, αλλά χρειάζεται και τύχη. Αναφορικά με τις ακαδημίες της ομάδας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, γιατί η επιτυχία τους θα καθορίσει το ποδόσφαιρο του αύριο και η λειτουργία τους συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τη δική μου επιτελική συνεισφορά και τεχνικό διευθυντή το Νίκο Μανίκα.
- Eίστε υπέρμαχος της άμυνας ή της επίθεσης Ποιο είναι το αγαπημένο σας σύστημα τακτικής; Eίστε υπέρ της προσήλωσης στην ομαδικότητα ή υπέρ της ελεύθερης δημοιουργίας των ποδοσφαιριστών;
Aν και έπαιζα άμυνα, μου αρέσει η επίθεση και το θεαματικό ποδόσφαιρο. Θέλω οι παίκτες μου να είναι οξυδερκείς και να εφευρίσκουν τρόπους να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Το σύστημα είναι ανάλογο με το υλικό που έχεις. Δεν μπορούν όλοι οι παίκτες να παίξουν το ίδιο σύστημα. Εξαρτάται βέβαια και από το υλικό των αντιπάλων. Το σύστημα δεν είναι σταθερό και προσαρμόζεται. Ζητάω από τον ποδοσφαιριστή να μου βγάλει το ατομικό του ταλέντο, αλλά δίνω περιορισμό στο χώρο. Από εκεί και πέρα θέλω ομαδικότητα.
- Στην πρώτη σας συνέντευξη τύπου, μετά τον αγώνα με το Ρήγα Φεραίο στο Βελεστίνο, υποστηρίξατε ότι αδικηθήκατε σε μία φάση για πέναλτι. Αν υπήρχε αντίστοιχη φάση, με ενδεχόμενη αδικία σε βάρος αντιπάλου σας, θα το λέγατε δημόσια;
Θα το έλεγα. H αλήθεια είναι αλήθεια. Αν δούμε συνολικά το βίντεο του αγώνα, εκτιμώ ότι θα με δικαιώσει, γιατί αυτή ήταν απλώς η πιο κραυγαλέα φάση. Αν όχι, θα ζητήσω συγγνώμη.
- Σε πόσα χρόνια εκτιμάτε ότι η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας μίας ποδοσφαιρικής ομάδας σε μία γυναίκα, δε θ’ αποτελεί είδηση;
Ελπίζω και εύχομαι σύντομα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου