Η μυθοπλασία μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και ιδού και οι αποδείξεις

Εκτός από ένα καλό χόμπι, τα λογοτεχνικά βιβλία, και η μυθοπλασία ειδικότερα, μας βοηθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και να μπορούμε να βάλουμε πιο εύκολα τον εαυτό μας στην θέση του άλλου.
Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της έρευνας που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, από τον γνωσιακό ψυχολόγο Keith Oatley και η οποία εξέτασε την σχέση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ενσυναίσθηση (την ικανότητα του ανθρώπου να βάλει τον εαυτό του στην θέση κάποιου άλλου).
«Η μυθοπλασία βοηθά να συμβεί κάτι υπέροχο. Μπορούμε να κατανοήσουμε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς», ανέφερε ο Oatley, ο οποίος μελετά τη σχέση αυτή τα τελευταία 20 χρόνια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Cognitive Sciences, και ανέφερε τους 4 τρόπους που η μυθοπλασία μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Η μυθοπλασία πολλές φορές επικεντρώνεται σε πολύπλοκες και διαφορετικές ιδέες σχετικά με τις συναισθηματικές φάσεις των ανθρώπων. Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ουρτρέχτης διαπίστωσε ότι μία ιστορία μυθοπλασίας μπορούσε να αλλάξει με επιτυχία τις απόψεις των μαθητών σχετικά με την θέση της γυναίκας σε φονταμενταλιστικές κουλτούρες.
Μία ακόμα έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έβλεπαν Χάρι Πότερ, είχαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση απέναντι σε ομάδες ατόμων όπως πρόσφυγες, μετανάστες, ομοφυλόφυλους κλπ.
2. Η μυθοπλασία μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την παγκόσμια προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Η ερευνήτρια Lynn Hunt σε βιβλίο που εξέδωσε το 2007 με τίτλο «Inventing Human Rights: A History» αναφέρει ότι η συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν (ή πρέπει να έχουν) ίσα δικαιώματα με εμάς είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και πυροδοτήθηκε εν μέρει από την μυθοπλασία. Εκείνη είναι που βοήθησε να οραματιστούμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των ανθρώπων που είναι καταπιεσμένοι.
3. Οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία ή βλέπουν ταινίες μυθοπλασίας μπορούν να μπουν πιο εύκολα στη θέση κάποιου άλλου
Όταν οι ερευνητές θέλουν να μετρήσουν την συναισθηματική νοημοσύνη, χρησιμοποιούν ένα «εργαλείο» που ονομάζεται «Reading the Mind in the Eyes». Πρόκειται για ένα τεστ για διαπιστωθεί πόσο ευαίσθητοι είναι είναι οι συμμετέχοντες στο να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων. Όπως αναφέρει ο Oatley, πολλές έρυνες έχουν δείξει ότι όσοι διαβάζουν βιβλία μυθοπλασίας έχουν μεγαλύτερο σκορ στο «Reading the Mind in the Eyes».
4. Ακόμα και όσοι βλέπουν μυθοπλασία στην τηλεόραση ή μέσω παιχνιδιών επωφελούνται

Ο Oatley αναφέρει μέσα στην έρευνα ότι αν ο Σαίξπηρ και η Τζέιν Ώστιν ζούσαν σήμερα, ίσως να μην έγραφαν νουβέλες ή έργα, αλλά τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια. Η έρευνα έδειξε ότι και αυτά τα μέσα βελτιώνουν την ενσυναίσθηση, αφού βοηθά στην φαντασία των ατόμων να εξελιχθεί.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ