Αλλαγή στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο με στόχο τις 200 ψήφους

Με κινήσεις «καλής θέλησης» από την μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης «άνοιξε η αυλαία» της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της βουλής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία «σπάει» το δεύτερο άρθρο - που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το όριο εισόδου στο 3% το οποίο δεν θα ψήφιζε το ΚΚΕ - σε δύο επιμέρους άρθρα, ένα με το μπόνους των εδρών κι ένα άλλο με το 3%, στοχεύοντας στο νέο άρθρο να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

Σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές, εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα, όπως προβλέπει το ακροτελεύτιο άρθρο 5.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συμπεραίνεται ότι υπέρ του νομοσχέδιου επί της αρχής τάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Επί της αρχής καταψηφίζουν οι ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Παρόν ψηφίζει επί της αρχής το ΚΚΕ και επιφυλάχθηκε για να τοποθετηθεί στην ολομέλεια η Χρυσή Αυγή.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση των δυο (Στάθη Παναγούλη - Γρηγόρη Γρηγοράκο) από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές καθώς ο Χάρης Θεοχάρης φαίνεται να τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με τον Νίκο Νικολόπουλο που εμφανίζεται θετικός.

-Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας σχετικά με την απλή αναλογική υποστήριξε ότι «διαχρονικά επιλέγονταν το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με στόχο να κερδίζουν τις εκλογές οι εκάστοτε κυβερνήσεις και να διατηρεί τα προνόμια του το πρώτο κόμμα ώστε να εκβιάζει την ψήφο του λαού», επισημαίνοντας πως σταθερή επιδίωξη της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν η παραμονή της στην εξουσία.

«Το ανώτερο στάδιο της παραχάραξης της λαϊκής ψήφου ήταν ο δικομματισμός που δοκιμάστηκε κι απέτυχε» είπε ο κ. Γκιόλας τονίζοντας πως «ο μόνος τρόπος για την νόμιμη αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας στο κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική» υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά, με το όριο ηλικίας για την προσέλευση στις κάλπες υποστήριξε πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να δοθεί σπουδαιότερος ρόλος στους νεότερους πολίτες που είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας συμπληρώνοντας πως η ψήφος στα 17έτη εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από την ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως με την απλή αναλογική η κυβέρνηση οδηγεί με βεβαιότητα την χώρα σε ακυβερνησία ή σε κυβερνήσεις συνεργασίας πολλών κι αταίριαστων κομματικών σχηματισμών. «Αν γίνονταν με απλή αναλογική οι εκλογές του Σεπτεμβρίου θα είχαμε δυο δυνατότητες για να κάνουμε κυβέρνηση είτε να συμπράξουμε μαζί σας είτε να συμπράξουν 4 κόμματα μαζί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο όριο ηλικίας των ψηφοφόρων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή την ρύθμιση διότι η εκλογική της κατάσταση είναι «αξιοθρήνητη» λέγοντας ότι «σκαρφίζεστε να παραστήσετε το κόμμα που νοιάζεται για την νεολαία. Αν πραγματικά νοιάζεστε δώστε την ευκαιρία τους νέους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, όπως σας έχουμε προτείνει».

Ο ίδιος υποστήριξε πως αν κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να υπάρξει συναίνεση στο νομοσχέδιο θα έπρεπε να συμπεριλάβει και το θέμα της ψήφου στην ομογένεια και το θέμα της κατάτμησης των περιφερειών. «Η δέσμευση μας είναι πως στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει τέτοιες πλειοψηφίες που θα το καταργήσει και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια λέγοντας πως το κόμμα θα μελετήσει το νομοσχέδιο και θα πράξει με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον. Ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τους για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συστήσει μια Επιτροπή που θα αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα γιατί αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό λέγοντας πως φέρνει τον εκλογικό νόμο εν μέσω εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας και για μικροπολιτική τακτική.

Από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε πως «το εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να είναι καταλύτης των φιλολαϊκών εξελίξεων» και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του ορίου εισόδου στο 3%, ενώ σχετικά με την ψηφοφορία είπε πως θα ψηφίσει παρόν της επί της αρχής, «ναι» στη ψήφο για τους 17αρηδες, «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και τέλος «ναι» στο 5 που αφορά την άμεση ισχύ από τις επόμενες εκλογές των προηγούμενων άρθρων.

Από το ΠΟΤΑΜΙ ο Κώστας Μπαργιώτας υποστήριξε ότι με το παρόν νομοσχέδιο θα έρθει πολύ σύντομα η πλήρη πολιτική αστάθεια και η ακυβερνησία λέγοντας πως χρειάζεται μια γενναία εκλογική μεταρρύθμιση, κι όχι ένας νέος εκλογικός νόμος.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισε δίκαιο κι επιβεβλημένο το νομοσχέδιο. Από την Ένωση Κεντρώων, ο Γιώργος Καρράς υποστήριξε ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του κόμματος και προγραμματική του δέσμευση.
 real.gr
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ