ΚΟΡΣΕΣ : «Η ομορφιά πάντα απαιτούσε θυσίες» !




Κορσές προέρχεται από τη γαλλική λέξη "cors" υποκοριστικό του σώματος από τη λατινική λέξη "corpus". Για αιώνες ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ντυσίματος.

Φορεμένο από γυναίκες αλλά και άνδρες. Αποτελούσε για τις γυναίκες, ένα από τα πιο κομψά και ακριβά αξεσουάρ ντυσίματος,κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. 



Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Paul Poiret, ξεκίνησα να δημιουργεί ρούχα που αναδείκνυαν περισσότερο το φυσικό σχήμα του σώματος.

Στο χώρο της μόδας, ακολούθησε μία ασταθής πορεία. Συγκεκριμένα το 1910, οι σχεδιαστές άρχισαν αν τον απορρίπτουν. Ωστόσο δεν εξαφανίστηκε, καθώς οι ιστορικές εξελίξεις έπαιξαν τον ρόλο τους. 

Η τάση των ανθρώπων να κάνουν ότι μπορούν ώστε να φαίνονται περισσότερο αρεστοί, δεν αποτελεί στοιχείο μόνο της σημερινής εποχής.  Από ανέκαθεν δυνόταν βαρύτητα, στην εξωτερική εμφάνιση. 


Από τις αρχές του 16ου αιώνα ο ελισαβετιανού τύπου κορσές αποτελούσε βασικό γυναικείο εσώρουχο. Καθώς όλοι μας έχουμε δει ταινίες εποχής με τις παραμάνες να σφίγγουν όσο πιο δυνατά γίνεται τα κορδόνια του κορσέ της λαίδης. Προκειμένου η μέση της να μπει όσο πιο μέσα γίνεται, δηλαδή λίγο πριν της κοπεί η ανάσα της. 

Ο κορσές δεν έκανε μόνο τη γυναικεία μέση λεπτότερη, αλλά "πατίκωνε" το στήθος προς τα πάνω, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ολοστρόγγυλο εντυπωσιακό μπούστο.

Εξαιτίας του σκληρού υλικού από το οποίο ήταν φτιαγμένος ο κορσές, οι γυναίκες από τη μία ανάσαιναν με δυσκολία ενώ από την άλλη καμάρωναν κιόλας για την εντυπωσιακή τους κορμοστασιά. 

Όμως όσο μοδάτος και αν ήταν ο κορσές, όσο ελκυστικές κι αν έκανε τις γυναίκες που τον φορούσαν, άλλο τόσο επικίνδυνος ήταν. Καθώς συμπίεζε τα εσωτερικά τους όργανα παραμορφώνοντας τα πλευρά τους, προκαλώντας δύσπνοια και τάσεις λιποθυμίας. Στα ιστορικά δρώμενα αναφέρεται ο θάνατος μια γυναίκας, που προέκυψε επειδή τα πλευρά της τρύπησαν από το πολύ σφίξιμο το συκώτι της. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο κορσές αντικαταστάθηκε από το σουτιέν, επανήλθε σε πιο ανάλαφρες και ελαστικές μορφές.




Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ