Συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας για ανταλλαγή προσφύγων αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.Προσχέδιο για μεταφορά προσφύγων στην Τουρκία

Την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε "κατάλοιπο άλλης εποχής", ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τουρκία, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεδρίασε στην Σμύρνη, κατέληξε στην υπογραφή συμφωνιών που ευνοούν την διμερή οικονομική
συνεργασία, αλλά και την συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας στο προσφυγικό.
 Με τη σειρά του ο κ. Νταβούτογλου τόνισε τη φιλία των δύο χωρών και πως '"από 'δω και πέρα τα υπουργεία μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα για καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δυο χωρών".
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, στις δηλώσεις του για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι ο λόγος που αντιμετωπίζει προβλήματα η Ευρώπη. Η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Και οι δύο χώρες έχουν προσφέρει ζεστασιά και ανθρωπιά. Θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους όμως δε θα είναι οι χώρες μας που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων των προσφύγων. Για αυτό και προχωράμε στο πλαίσιο της Ε.Ε στην δημιουργία ενός νόμιμου μηχανισμού ροής προς την Ε.Ε. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής είναι και ένα σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες , όπως εκείνες της Βόρειας Αφρικής, πως δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας»
Με την σειρά του ο κ. Νταβούτογλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών ενώ για το προσφυγικό υπογράμμισε πως "στη συνάντηση στις Βρυξέλες -βρισκόμαστε πολύ συχνά με τον .κ. Τσίπρα και εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών. Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση. Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Απαντάμε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία των δυο χωρών είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα στο Αιγαίο. Συζητήσαμε για το Αιγαίο και το κυπριακό".
O Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ερωτήθηκε και για το ζήτημα του Casus Belli από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».
O κ. Τσίπρας όσον αφορά το Casus Belli έκανε λόγο για κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και πως οι δύο χώρες σε μια σοβαρή διαφορά που έχουν για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν συνομιλίες για την ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογο τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και επεσήμανε πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει.
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ