Τα Αντικύθηρα βρίσκονται ενώπιον της πληθυσμιακής ερημοποίησής τους. Το μικρότερο από τα δύο νησιά του συμπλέγματος των Κυθήρων μέσα στον 19ο αιώνα έφτανε να φιλοξενεί ακόμα και 800 ψυχές, ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 20. Η κατάσταση προβληματίζει έντονα τον δήμαρχο του νησιού Στράτο Χαρχαλάκη, ο οποίος προσπαθεί να αντιστρέψει την ερήμωση του τόπου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία, ο Στράτος Χαρχαλάκης μίλησε για το σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα. Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές δεν θα αρνούνταν ακόμα και τη μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπών, αν αυτή η λύση παρέτεινε τη ζωή των Αντικυθήρων.
Πριν από λίγες ημέρες το νησί επισκέφθηκε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, για να συζητήσει με τους λιγοστούς κατοίκους την πρόταση μόνιμης εγκατάστασης τεσσάρων οικογενειών ορθόδοξων χριστιανών από την περιοχή του Λιβάνου, που ενισχύονται από τη Μονή του Μπάλαμαντ. Η πρόταση μελετάται από ομάδα εργασίας των τοπικών Αρχών. Οι χριστιανοί του Λιβάνου τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως και όλοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των ταραχών στην περιοχή, που τους οδηγούν σε ξεριζωμό.
«Εγώ δεν θέλω να έρθουν εδώ οι οικογένειες και να συντηρούνται με συσσίτια. Οσοι έρθουν, αν έρθουν, πρέπει να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς τους Λιβανέζους, που μας προτείνουν να έρθει εδώ, είναι μηχανικός, που θα μπορούσε επαγγελματικά να αξιοποιηθεί και από τον δήμο μας. Είναι διατεθειμένες οι Αρχές να μας παράσχουν διευκολύνσεις γραφειοκρατικές και φορολογικές για να προσελκύσουμε κατοίκους στα νησιά μας;» ανέφερε ο δήμαρχος των Κυθήρων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου