Η χολίνη, μια ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης, όπως ο κρόκος του αβγού, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο, πιθανώς συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για θρόμβωση.
Ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ χορήγησαν χολίνη σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε 18 υγιείς εθελοντές και παρατήρησαν ότι ενίσχυσε την παραγωγή της χημικής ουσίας Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, το οποίο με τη σειρά του αύξησε την τάση των κυττάρων του αίματος να σχηματίζουν θρόμβους.
Οι εθελοντές έλαβαν για δύο μήνες συμπληρώματα χολίνης, δηλαδή 450 mg/ημέρα (ποσότητα ανάλογη με δύο ή τρία αυγά).
Μετά από ένα μήνα παρατηρήθηκε ότι το συμπλήρωμα χολίνης δεκαπλασίασε τα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια είχαν όντως γίνει πιο επιρρεπή στην θρόμβωση.
Το TMAO παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου κατά την πέψη της χολίνης και άλλων ουσιών.
«Η μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το TMAO συντελεί στην καρδιαγγειακή νόσο. Κι ενώ για τα υγιή άτομα η αύξηση του TMAO από τη χολίνη μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία, φανταστείτε τις συνέπειες για τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου», σχολιάζει ο Δρ Ντέιβιντ Σπενς, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Πρόληψη του Εγκεφαλικού Επεισοδίου και της Αθηροσκλήρωσης στο Οντάριο του Καναδά.
Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να περιορίσουν την κατανάλωση των κρόκων αυγού, του βοδινού κρέατος και άλλων τροφίμων που εμπεριέχουν πολλή χολίνη και να υιοθετήσουν τη Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια. Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι ένα συστατικό του ελαιολάδου αναστέλλει τον σχηματισμό του TMAO.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε ορισμένους συμμετέχοντες 85 mg ασπιρίνης την ημέρα μαζί με τα συμπληρώματα χολίνης.
Αυτό περιόρισε την αύξηση του TMAO στον οργανισμό και την αλλαγή της δράσης των αιμοπεταλίων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
onmed.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου