Απεβίωσε ο Τζέιμς Ρόζενκουϊστ, ένας απο τους ιδρυτές της Ποπ Άρτ

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζέιμς Ρόζενκουϊστ, ο οποίος διεδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινήματος της Ποπ Αρτ με τους πίνακες και τις εγκαταστάσεις του, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.
Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1933 στη Νότιο Ντακότα ξεκίνησε την σταδιοδρομία του φιλοτεχνώντας διαφημιστικές πινακίδες, προτού εγκατασταθεί σε ένα στούντιο στο Μανχάταν για να δουλέψει πάνω στις δικές του ιδέες και δημιουργίες.
«Οι αφίσες μου ήταν καθαρή τέχνη» εξηγούσε ο ίδιος μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2004, αναφερόμενος στην αντικειμενική δυσκολία να αναπαραστήσει πιστά το πρόσωπο των κινηματογραφικών αστέρων στις διαφημιστικές αφίσες των ταινιών που φιλοτεχνούσε.
Η πρώιμη τούτη εμπειρία του τον έφερε σ? επαφή με την αισθητική τηε διαφήμισης, που αποτελούσε ένα από τα προτάγματα και τις καθοριστικές επιρροές της Ποπ Αρτ, την οποία το κίνημα επανανερμήνευσε, χρησιμοποίησε και μετέστρεψε.
Ο Ρόζενκουϊστ ενσωμάτωσε επίσης στα πρώιμα έργα του μία σειρά από καταναλωτικά αντικείμενα, μία άλλη πτυχή της δημιουργικής τεχνικής της Ποπ Άρτ.
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ