Στη σκιά της νέας τραγωδίας στο Αιγαίο, όπου τουλάχιστον 16 πρόσφυγες από τη Συρία – ανάμεσά τους και δύο παιδιά – έχασαν τη ζωή τους όταν το υπερφορτωμένο δουλεμπορικό που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Λέσβο ανετράπη 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Μολύβου, μια νέα έκθεση - σοκ σχετικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στους καταυλισμούς της Ελλάδας και της Ιταλίας έρχεται στο «φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το οποίο επισημαίνεται είναι πως είναι πλέον κατεπείγουσα η λήψη μέτρων από τους 27 εταίρους για τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών φιλοξενίας και μετεγκατάστασης ή επανένωσης με τα συγγενικά τους πρόσωπα, τουλάχιστον 23.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τα οποία σήμερα ζουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, με πολλά από αυτά να πέφτουν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης εντός των καταυλισμών.
Μάλιστα, την Κυριακή του Πάσχα ο Πάπας Φραγκίσκος, στο μήνυμά του προς τους πιστούς, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις μεταναστευτικές δομές «στρατόπεδα συγκέντρωσης»
Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένα στα hotspots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για μήνες, θύματα της γραφειοκρατίας, της μεγάλης καθυστέρησης των αιτημάτων παροχής ασύλου και της μετεγκατάστασής τους σε κάποια ασφαλή δομή φιλοξενίας ανηλίκων ή της ένταξής τους στο πρόγραμμα επανένωσης με συγγενείς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αγγλικής εφημερίδας «Ιndependent» σχετικά με τις συνθήκες παραμονής των προσφυγόπουλων στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα προκάλεσε έκθεση, αφού γινόταν αναφορά σε μαρτυρία ενός 4χρονου κοριτσιού από τη Συρία, το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους των ΜΚΟ για την προστασία των ανηλίκων, έπεσε θύμα βιασμού από άλλους μετανάστες, εντός του καταυλισμού.
«Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή οδηγούνται στην παιδική πορνεία, συνήθως διστάζουν να μας το αποκαλύψουν. Εκείνα τα προσφυγόπουλα τα οποία δέχθηκαν να μιλήσουν για το τι συμβαίνει μέσα σε ορισμένες δομές, είπαν ότι το κάνουν για να μπορούν να είναι ασφαλή, να έχουν εξασφαλισμένη στέγη και φαγητό».
Απελπισία
Στην απελπισία τους, πολλά προσφυγόπουλα πείθονται να εκτεθούν στα κυκλώματα της παιδικής πορνείας με το πρόσχημα των χρημάτων και της υπόσχεσης ότι θα τα βοηθήσουν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα με προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Στεκόμουν μπροστά στον καθρέπτη και έλεγα: “Κοίτα τον εαυτό σου. Ήρθες στην Ευρώπη, αυτός ήταν ο σκοπός σου;”. Δεν το κάνω για τα χρήματα, το κάνω για να μπορέσω να επιβιώσω και να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω από αυτό» υποστήριξαν πολλά από αυτά τα παιδιά που δέχθηκαν να μιλήσουν ανώνυμα στον απεσταλμένο της αγγλικής εφημερίδας στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητούν την άμεση εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού στο Ελληνικό από τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εκεί για περισσότερα από δύο χρόνια, χωρίς νερό, επαρκείς ποσότητες και ποιότητα φαγητού, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρά τις προσπάθειες κλιμακίων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου και άλλων εθελοντών φορέων και ΜΚΟ.
Επιπλέον στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και ανακοινώσεις σχετικά με βιασμούς γυναικών και σεξουαλικές κακοποιήσεις μικρών παιδιών - προσφύγων, εντός του καταυλισμού, από άλλους μετανάστες που διαμένουν στο εγκαταλελειμμένο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο.
Τα ποσοστά παιδικών κακοποιήσεων, βιασμών και επαιτείας, σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Ε.Ε. οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, είναι εφιαλτικά, ανέφερε την Τρίτη στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Κλοντ Μοράις, ζητώντας από τους εταίρους να ενεργήσουν άμεσα για τη βελτίωση της κατάστασης.
Πρόσθεσε δε πως στην επιδείνωση της σημερινής εικόνας στους καταυλισμούς – κυρίως στην Ελλάδα – συμβάλλουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, καθώς και στα προγράμματα μετεγκατάστασης ή επανένωσης των ευάλωτων ομάδων με τις οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν συνυπογράψει τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίση, προβλεπόταν η μετεγκατάσταση σε ασφαλείς δομές ή επανένωση με συγγενείς 60.000 προσφυγόπουλων και ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά και με τη συμφωνία να εκπνέει τον προσεχή Οκτώβριο, ο αριθμός των παιδιών αυτών, με κύριες χώρες καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Κεντρική ή Δυτική Αφρική, δεν υπερβαίνει τις 3.000.
Μάλιστα η Βρετανία, όπως δήλωσε ο Κλοντ Μοράις, έχει δεχθεί μόλις πέντε ασυνόδευτα παιδιά, τηρώντας εξαρχής αρνητική στάση και δηλώνοντας επιφυλακτική σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2015
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου