Η Μητέρα όλων των γλωσσών


Γράφει η Σοφία Πετρίδου
Είναι ύβρις και προσβολή να παραποιείται με κάθε τρόπο αυτό το Θείο δημιούργημα ανώτατης διανόησης. Τα Greeklish, η κατάργηση των τόνων που θέλουν να πετύχουν και άλλες χυδαίες και εκνευριστικές πράξεις κατά της Ελληνικής γλώσσας. Henry Kissinger – πρώην υπουργός εξωτερικών Αμερικής:  οι Έλληνες είναι δυσκολοκυβέρνητος λαός, για να τους πλήξουμε πρέπει να τους χτυπήσουμε στην γλώσσα και στην ιστορία, και όταν ξεχνάς το ποιος είσαι και από πού προέρχεσαι μπορείς εύκολα να μπεις στο αναδευτήρι (mixer για να καταλάβετε) της παγκοσμιοποίησης, να πολτοποιηθείς και να γίνεις μια υπάκουη μάζα, βρε πως βγάζουν νόημα ένα ένα, τυχαία όλα;  Δεν νομίζω…
Η κατρακίλα των Greeklish είναι ακόμα χειρότερη! Χαου αρ γιου τουντει? Ένας Άγγλος ποτέ δεν θα έγραφε έτσι, εμείς που έχουμε την μητέρα των γλωσσών γιατί πέφτουμε στην παγίδα; θα ξεχάσουμε τα -οι η ι υ ει- και όλους του κανόνες. Και γιατί λέμε super market; δεν μπορούμε να πούμε υπεραγορά;  Ή αντί για ινστιτούτο -> ίδρυμα.
Γιατί κατήργησαν το γράμμα Ν από το τέλος των λέξεων, να σας πω, διότι ο εγκέφαλος δονείται σε ανώτερες δονήσεις-κύματα που τον κάνουν πιο έξυπνο, μπορείτε να το αισθανθείτε και μόνοι σας, πείτε την λέξη φαρμακείο και μετά φαρμακείον, στη δεύτερη περίπτωση θα νιώσετε μια μικρή δόνηση στον εγκέφαλο που ίσως σας φανεί αμελητέα αλλά η δουλειά έχει γίνει.
Γιατί κατήργησαν την ζέα; Ένα μη γενετικώς τροποποιημένο αλεύρι που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, για ψάξτε να βρείτε στο διαδίκτυο ποιος ‘’εθνοπατέρας’’ την κατήργησε.
ΕΛ-ΛΑΔΑ = ΓΗ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛ ΚΑΙ ΔΑ=ΓΗ όπως λέμε δάπεδο ή αλλοδαπός, τον άνθρωπό δηλαδή που το πόδι του (πους) είναι από άλλη "γη" δηλαδή χώρα.
Ελληνισμός σημαίνει φως, και προκύπτει το ΛΑΜΔΑ -> ΛΑΜΠΑ, το Ελληνικό γράμμα Λ το οποίο μοιάζει σαν λάμπα κατά κυριολεξία. Μοιάζει σαν φως έτσι όπως δείχνει προς τα επάνω. Το Λ το είχαν και στις ασπίδες οι Αρχαίοι Έλληνες. Δεύτερη έννοια: φωτίζει! είναι οι ακτίνες του ήλιου που πέφτουν προς  τα κάτω προς στην γη αν φανταστείτε σχηματικά το γράμμα Λ. Φως μυαλού και νου που έδωσε τον απόλυτο πολιτισμό, τίποτα τυχαίο!!!
Πίστευε και μη, ερεύνα, δηλαδή είτε πιστεύετε είτε δεν πιστεύετε να ερευνάτε και η γνώση σε συνδυασμό με την λογική απελευθερώνει από τις ψευδαισθήσεις της υλικής μας υπόστασης.

Πόσο αλλάζει το νόημα των λέξεων χωρίς τους  τόνους: ‘ ` ~  και τα πνεύματα: δασεία και ψιλή (δεν τα βρήκα στο πληκτρολόγιο) μοιάζουν με την απόστροφο και την ανάποδη απόστροφο.

Και τι ασυναρτησία διάβασα στο διαδίκτυο; Ότι η Ελληνική γλώσσα είναι μία νεκρή γλώσσα; (γέλια)
Για να γράψω μερικές ‘’νεκρές’’ φράσεις που δεν τις χρησιμοποιούμε σήμερα σύμφωνα με μερικούς:
Αχίλλειος πτέρνα, Γόρδιος δεσμός, Δαμόκλειος σπάθη, Δούρειος Ίππος, Δρακόντεια μέτρα, Eξ απαλών ονύχων, Ες αύριον τα σπουδαία, Κέρας Αμαλθείας, Κόπρος του Αυγείου, Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, Mηδένα προ του τέλους μακάριζε, Κύκνειο άσμα, Κουτί της Πανδώρας, Ο κύβος ερρίφθη, Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας .
Και άλλες πολλές εκφράσεις, ελπίζω να μην δυσκόλεψα πολύ τους ανθέλληνες που θέλουν την κατάργηση των κανόνων της γλώσσας μας. Και θα παρεκτραπώ ελαφρώς… γιατί ρε δικιά σας είναι και θέλετε να την κάνατε σαν και του λόγου σας, να την αφήσετε ήσυχη την τέλεια γλώσσα μας, δεν περιμέναμε εσάς για να την πειράξετε!!! (Συγχωρέστε το ρε αλλά προσπαθώ να ακολουθήσω ελαφρώς την Αριστοφανική τεχνική της αθυροστομίας). Εάν δεν τους αρέσει η Ελλάδα τότε να μας δώσουν πίσω την ιατρική του Ιπποκράτη, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, την αρχιτεκτονική, την χημεία, την ναυτιλία, την φιλοσοφία του Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σωκράτη, Ηράκλειτου, Ερμή Τρισμέγιστου και τόσων άλλων.

Τη μυστική αυτή επίκληση μαθαίνουμε να κάνουμε όλοι ασυνείδητα από την ώρα που μαθαίνουμε το ελληνικό αλφάβητο.
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ. ΣΤ(Η) ΙΓΜΑ. ΖΗ, ΤΑ Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ, ΚΑ ΠΑΛΑΜ ΔΑ. ΜΗ ΝΥΞ Η,Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ (Υ)Ψ ΙΛΩΝ, ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ
Νοητέ ήλιε, εσύ που είσαι το φως, έλα στη Γη! Κι εσύ, ήλιε ορατέ, ρίξε τις ακτίνες σου στον πηλό που ψήνεται. Ας γίνει ένα καταστάλαγμα για να μπορέσουν τα Εγώ να ζήσουν, να υπάρξουν και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γη. Ας μην επικρατήσει η νύχτα, που είναι το μικρόν, και κινδυνεύσει να χαθεί το καταστάλαγμα της φωτιάς μέσα στην αναβράζουσα λάσπη, κι ας αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο, το σημαντικότερο όλων!"
Την πολυδιάστατη μυστική σχέση γλώσσας, αριθμών, μουσικής αλλά και ανθρώπινης σκέψης γνώριζαν πολύ καλά οι Πυθαγόρειοι. Φαίνεται ακόμη ότι η αφαίρεση ήχων, όπως το τελικό ν ή ς, ή ακόμη η απλούστευση της ελληνικής γλώσσας έχει αποδυναμώσει την επίδραση που ασκεί στους νευρώνες και τις συνάψεις μας.

Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη όπου το σημαίνον και το σημαινόμενο έχουν απόλυτη ταύτιση. Παράδειγμα: ασθενοφόρο -> φέρει – κουβαλά ασθενείς, αλλά στα αγγλικά τι θα πει άραγε ambulance βγάζει κάποιο νόημα; Παράθυρο -> παρά την θύρα, δίπλα στην πόρτα, ενώ window τι ακριβώς θα πει; Συμφωνήσανε ότι αυτό θα το λένε window έτσι και έγινε. Οι πλανήτες είναι στα Ελληνικά μα τυχαίο και αυτό; Δεν νομίζω… Ο πλούτος δεν τελειώνει εδώ, θα ήθελα να σας μεταφέρω μία σκέψη μου.  Η λέξη ΛΟΓΟΣ, έχει πολλά νοήματα όπως: ομιλία, λογική, αιτία, μυαλό-νους.
Μακεδονία από το Μακεδνός που θα πει ψηλός, Ελληνική λέξη - προέλευση - τοπωνύμιο.
Ισπανικά ξέρετε;
Armonía neurótica en el microcosmo de la metrópoli, cultura narcisista en una monarquía dogmática sinfonía cacofónica. Pandemónium en la atmosfera, melodía símbolo, melodrama y tragedia. Orgasmo ideológico del barbarismo a la teoría, político disléxico en parodia onírica, tiranía fantasma, dilema megalómano de un metabolismo retorico, sin tesis ni antítesis.
Este mi último tango en Atenas tango llorón, que corre por mis venas.
Patriota heroico, trágico, sistemático, hipocresía paranoica sin dialogo esotérico, teatro irónico, sindicato plástico y epicentro de la epidemia, una quimera, una utopía. Energía hipérbole, antídoto democrático,  laberinto critico sin entusiasmo, sin rima, Música epidérmica, en un pentagrama masoquista y la simetría toxica de un epilogo necrológico.
Hay un oasis aromático, paralelo, fisiológico, profeta enigmático, fenómeno crónico y ortodoxo, sin racismos ni extremismos, sin tabúes étnicos en lirica éxtasis sus praxis es el melódico y fantástico antropo.

Αγγλικές λέξεις με Ομηρική προέλευση:
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.CARE = από το καρέζω.COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρDOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.EXIT = από το έξιτε = εξέλθετεEYES = από το φάεα = μάτια.FATHER = από το πάτερ (πατήρ).FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).GLAMOUR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό 'ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.ILLUSION = από το λίζει = παίζει.ΙS = από το είς.KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και 'λάF ω ' σημαίνει ''θέλω πολύ''.MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.MATRIX = από το μήτρα.MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.ME = από το με.MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.MENACE = από το μήνις.
Όλα τα δώσαμε στην ανθρωπότητα και δεν ζητήσαμε τίποτα για αντάλλαγμα,
γιατί η γνώση πρέπει να μεταδίδεται.
Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ