Oι 5 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών!

 Το BFI Flare: London LGBT Film Festival γιορτάζει τα 30 χρόνια του και ψηφίζει τις καλύτερες ταινίες του είδους .

TOP 5:


1)Carol (2015)
Σκηνοθεσία:  Todd Haynes


Στη Νέα Υόρκη του ’50 η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ γνωρίζει την κομψή, ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ Ερντ. Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και, παρά τα εμπόδια, όπως ο εκβιασμός που επιχειρεί ο σύζυγος της Κάρολ, αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη.
Στιλάτη, οπτικά εντυπωσιακή διασκευή ενός μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, κάτι ανάμεσα σε κλασικό χολιγουντιανό μελόδραμα και art διαφημιστικό σποτ. Άψογη στις λεπτομέρειές της παραγωγή και διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας, με τη σπουδαία Ρούνι Μάρα να κερδίζει το βραβείο στο φεστιβάλ Κανών.

TRAILER





2) Weekend (2011)
Σκηνοθεσία:Andrew Haigh


O Russell, ένας συνεσταλμένος και σχετικά in his closet ομοφυλόφιλος άντρας, αφού περάσει ένα κοινότυπο βράδυ Παρασκευής με τους στρέιτ φίλους του, αποφασίζει να πάει σε ένα γκέι μπαρ. Εκεί γνωρίζει τον Glen, έναν ιδεαλιστή που εκνευρίζεται με τα γκέι ταμπού και καταγράφει τις σεξουαλικές του εμπειρίες με σκοπό να τις παρουσιάσει σε μια έκθεση. Το «Weekend» είναι μια ταινία διαμάντι που δικαίως έχει κερδίσει τόσο διθυραμβικές κριτικές. Με σπαρακτικές δραματικές στιγμές και κυνικό χιούμορ, δοκιμάζει τα συναισθηματικά όρια των χαρακτήρων του και παραδίδει ένα ρομάντζο απαλλαγμένο από υποκρισίες και ποζεριές. Ταινία που δεν  κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της, γοητευτικά τολμηρή και ανθρώπινη, που  με το οδυνηρό της φινάλε σου θυμίζει πως καμιά ανθρώπινη σχέση δεν είναι μάταια, αφού ότι και να γίνει θα έχεις για πάντα να θυμάσαι την πρώτη σας στιγμή.

TRAILER




3) Happy Together (1997)
Σκηνοθεσία: Wong Kar-wai


Ο Λάι και ο Χο είναι δύο γκέι εραστές που ταξιδεύουν στην Αργεντινή. Η σχέση τους δεν πάει καλά και χωρίζουν. Ο Λάι πιάνει δουλειά ως πορτιέρης σε μπαρ του Μπουένος Άιρες. Όταν ο Χο ξαναεπιστρέφει στη ζωή του, δέχεται να τον φιλοξενήσει, όχι όμως και να ξαναγίνει εραστής του. Την ταινία χαρακτήρισε  ένα από τα πιο όμορφα και μελαγχολικά κινηματογραφικά «τανγκό» που χόρεψε ποτέ ζευγάρι στο νυχτερινό ημίφως του Μπουένος Αϊρες. Από τις καλύτερες στιγμές του Γουονγκ Καρ Βάι, μια ταινία που εισπνέει την αύρα μιας βασανιστικής ερωτικής επιθυμίας και εκπνέει την αναζήτηση του «άλλου» ως τη μοναδική ανάγκη από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις ποτέ.

TRAILER




4) Brokeback Mountain (2005)
Σκηνοθεσία: Ang Lee


Το 1963, δύο καουμπόηδες, ο Ένις και ο Τζακ, που φυλάνε πρόβατα στο βουνό Μπρόκμπακ του Γουαϊόμινγκ έρχονται σε ερωτική επαφή μεταξύ τους. Παρότι στη συνέχεια κάνουν οικογένειες, η ανάμνηση αυτού του γεγονότος θα σημαδέψει ανεξίτηλα τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής τους, μέσα στα οποία θα προσπαθούν μάταια να εξορκίσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα.
Το μυστικό του Brokeback Mountain κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου και έκανε πρεμιέρα, όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις. Στη συνέχεια κέρδισε αρκετά βραβεία, όπως 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Τραγουδιού) και απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπου και απέσπασε τα 3 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής). Η ταινία ήταν το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε τελικά από το Crash. Τέλος, έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται πλέον από τις πιο κερδοφόρες δραματικές ταινίες όλων των εποχών.

TRAILER




5)Paris Is Burning (1990)
 Σκηνοθεσία:  Jennie Livingston




Περισσότερο γνωστό ως το ντοκιμαντέρ που κατέγραψε τις απαρχές του «voguing», πριν η Μαντόνα το μετατρέψει σε prime - time trend του MTV, το «Paris is Burning» της αυτοδίδακτης Τζένι Λίβινγκστον είναι στην πραγματικότητα η πιο ειλικρινής, σπαρακτική και glamorous απεικόνιση των τελών της δεκαετίας του '80 σε μια Νέα Υόρκη όπου η φωνή των αφροαμερικάνων και λατίνων γκέι ενώθηκε με αυτή των τρανσέξουαλ με κοινό στόχο την ορατότητα, την κατάδειξη μιας ζωής στο περιθώριο, τις διαφυλετικές μάχες για ισότητα και την δυναμική πλευρά της νίκης της ζωής απέναντι στον ιό του Aids.

TRAILER


ΣΙΣΣΥ ΜΑΚΡΙΔΟΥ

Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ