ΠΑΡΤΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πάρτι 8 – 10 εταιρειών με τα ακίνητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αποκάλυψε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη. Η Εφ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι όλη η ακίνητη περιουσία του υπουργείο Εργασίας και των εποπτευόμενων οργανισμών έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.


«Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δημοσίων οργανισμών, έτσι και στα ακίνητα των ΦΚΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε χώρα «πάρτυ» εργολάβων και ιδιωτών, σε βάρος πάντα του δημοσίου και των ασφαλισμένων» τόνισε η υπουργός και κατήγγειλε ότι «η εκμετάλλευση ακόμη και η επισκευή των κτιρίων ήταν αυστηρά συνδεδεμένη - μέσω ενός πλέγματος κανόνων και περιορισμών - με ιδιωτικές εταιρίες, κυρίως μεσιτικές και τραπεζικούς σύμβουλους. Επρόκειτο για 8-10 εταιρίες, πιστοποιημένες από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλος του Συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή».

«Ακόμα και για την πιο μικρή επισκευή, οι φορείς υποχρεούνταν να καταφύγουν στις συγκεκριμένες εταιρίες με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται εξαιτίας των αμοιβών συμβούλων, εξόδων διαγωνισμού κλπ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άκαρποι και τα κτήρια να ρημάζουν, με το κόστος επισκευής όπως είναι λογικό να αυξάνεται συνεχώς» υπογράμμισε η Εφ. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:

- από τα 1.126 καταγεγραμμένα κτίρια- περιουσία των ΦΚΑ το 49% ήταν κενά ή αναξιοποίητα, ήτοι 552 κτίρια. Μόλις το 14% μισθωμένα, 6% με ιδιόχρηση και το 31% με παραχώρηση χρήση.

- από τα οικόπεδα έκτασης 643.380m2, το 0.32% ήταν μισθωμένα, το 0.68% σε ιδιόχρηση, 21% καταπατημένα και συνολικά 445.458m2 ήταν κενά ή καταπατημένα.

- 650 περίπου κτίρια ήταν στην κυριολεξία ερείπια, μόνο στην Αττική.

Ακόμη σημείωσε η υπουργός Εργασίας υπήρχε «κατ’ ουσίαν απαγόρευση στην διαδικασία μίσθωσης από φορέα σε φορέα ή από το δημόσιο. Τι συνέβαινε; Η Κτηματική Υπηρεσία προχωρούσε σε έλεγχο του εκάστοτε κτηρίου και το όποιο κόστος για επισκευές κλπ βάραινε τον Φορέα, ως προυπόθεση να προχωρήσει η μίσθωση. Όπως καταλαβαίνετε, ο Φορέας σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το τεχνητό αυτό «κενό» ερχόταν να καλύψουν ιδιώτες οι οποίοι νοίκιαζαν το κτήριο, κάλυπταν το κόστος επισκευών και στην συνέχεια οι ίδιοι το μίσθωναν στο δημόσιο ή στους φορείς».

Την κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Ν. Κακλαμάνης που είπε ότι κτίριο του ΠΙΚΠΑ στην Χάρητος (στο Κολωνάκι) έχει ενοικιαστεί σε άνθρωπο της νύχτας με 100 ευρώ το μήνα!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση

- προχώρησε στην αποδέσμευση των ΦΚΑ από την υποχρεωτική ανάθεση στις συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στα Ταμεία, εφόσον διαθέτουν έστω έναν μηχανικό να πραγματοποιούν άμεσα τις αναγκαίες διαγωνιστικές διαδικασίες επισκευών

- διευρύνθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε ρόλο συμβούλου τόσο σε Δημόσιους φορείς (ΕΤΑΔ-περιφέρεια- Τεχνικές υπηρεσίες κλπ) όσο και σε άλλες εταιρίες.

- καθιερώθηκε η δυνατότητα μίσθωσης μεταξύ των ΦΚΑ και των Φορέων ή του Δημοσίου συμψηφίζοντας το κόστος επισκευής με μελλοντικά ενοίκια. Έτσι αξιοποιήθηκε από το υπουργείο το κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στην Κολοκοτρώνη 4 για την δημιουργία help desk για τους ασφαλισμένους.

- μειώθηκαν τα έξοδα εργασιών και των διαγωνισμών.
left.gr
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ