Έθιμο Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας.Στο παλιό δημ. σχολείο του Κορινού

Η έναρξη της αναβίωσης του εθίμου θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιουνίου με την λαμπαδοδρομία στους Κουμπαγιώτικους δρόμους του Κορινού έχοντας τη συνοδεία βιολιού και ακορντεόν, χορεύοντας και τραγουδώντας Κουμπαγιώτικα τραγούδια και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου στο προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου Κορινού με το άναμμα της φωτιάς.

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.

Σάββατο στις 8:30 μ.μ. - 4 π.μ  
Στο προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κορινού
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ