Τζωρτζ Όργουελ:Αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα, μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη.


 Με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, έγινε γνωστός ο Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος  Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στο δημοκρατικό σοσιαλισμό.



Ο Τζωρτζ Όργουελ γεννήθηκε σαν σήμερα 25 Ιουνίου στο Μοτιάρι της Βρετανοκρατούμενης Ινδίας το 1903, γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου. Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, απ' όπου παραιτήθηκε έξι χρόνια μετά, αμφισβητώντας το ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση, την οποία οι ντόπιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ. 'Ενα μήνα αργότερα, έφτασε στο Ραγκούν και ταξίδεψε στην Αστυνομική σχολή στο Μάνταλεϊ. Μετά από μία σύντομη θητεία στο Μαίμιο, έναν βασικό σταθμό στους λόφους της Βιρμανίας, τοποθετήθηκε στο μεθοριακό φυλάκιο της Myaungmya στο δέλτα του ποταμού Irrawaddy στις αρχές του 1924. Δουλεύοντας ως αυτοκρατορικός αστυνομικός έγινε ιδιαίτερα υπεύθυνος, ενώ οι περισσότεροι από τους συνομήλικούς του ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Όταν τοποθετήθηκε ανατολικότερα στο Δέλτα του Τουάντε ως υπο-περιφερειακός αξιωματικός, ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια περίπου 200.000 ανθρώπων.


 Θεωρείτε ένας από τους συγγραφείς του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Ο Όργουελ έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» (1949) και την αλληγορική νουβέλα « Η Φάρμα των Ζώων» (1945). Το βιβλίο του «Φόρος Τιμής στην Καταλωνία» (1938), είναι μία καταγραφή των εμπειριών του από τον Ισπανικό Εμφύλιο και είναι ευρέως αναγνωρισμένο, όπως και τα πολυάριθμα δοκίμιά του πάνω σε θέματα πολιτικής, λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτιστικά.



Τον Οργουελ διεκδίκησαν τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά. Η μεν πρώτη επειδή ο συγγραφέας καταδίκασε με όλους τους δυνατούς τρόπους τη δικτατορία του προλεταριάτου (περισσότερο το σταλινικό καθεστώς είχε στον νου του όταν έγραφε το 1948 το «1984» παρά τους ναζί), η μεν δεύτερη επειδή ήταν δηλωμένος σοσιαλιστής – και άλλωστε πολέμησε στον εμφύλιο της Ισπανίας. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του σε νεαρή ηλικία «Συντηρητικό αναρχικό» (Tory anarchist), ενώ σε πιο ώριμη φάση αποφάνθηκε πως ανήκε στους Σοσιαλοδημοκράτες – κοινώς στη σημερινή, κακοπαθημένη Κεντροαριστερά. Δυστυχώς, ούτε σήμερα θα χωρούσε κάπου ο Οργουελ...
Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ