Νίκος Ρίζος ο γίγας του Ελληνικού κινηματογράφου

Ο Νίκος Ρίζος καταλαμβάνει δικαιωματικά μία θέση ανάμεσα στο «πάνθεον» των Ελλήνων κωμικών. Έχει διαγράψει μία πολύ πλούσια καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Είναι από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες κωμικούς και ο πιο διάσημος «κοντός» του Ελληνικού Κινηματογράφου». Έχει ερμηνεύσει και δραματικούς ρόλους με ανάλογη επιτυχία, τόσο στο θέατρο, όσο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
 Γεννήθηκε στην Άρτα και σε ηλικία 22 ετών ήρθε στην Αθήνα, με σκοπό να σπουδάσει στην Πάντειο Σχολή. Εκείνα τα χρόνια, οι διάλογοι και τα νούμερα των ηθοποιών σε μια παράσταση, αντιγράφονταν με το χέρι από το πρωτότυπο του συγγραφέα. Αυτή ήταν και η πρώτη δουλειά που έκανε ο μεγάλος κωμικός. Στη συνέχεια έγινε υποβολέας και τελικά ήρθε η στιγμή να ανέβει στο σανίδι με το βαριετέ «Όασις». Ωστόσο, την επίσημή πρεμιέρα του την έκανε το καλοκαίρι του 1948, στην επιθεώρηση «Άνθρωποι, Άνθρωποι» του Αλέκου Σακελλάριου, στο θέατρο Μετροπόλιταν. Από τότε ξεκίνησε μία μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, που τον έφερε , τα επόμενα δύο χρόνια, στα μεγαλύτερα θέατρα των Αθηνών και δίπλα στους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής. Το 1959, ο Ρίζος μαζί με τον Μηλιάδη και τον Γκιωνάκη, έφτιαξαν το δικό τους θίασο και το 1961 είχε και την εμπορική ευθύνη της περίφημης ομάδας που συγκρότησε με τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Γεωργία Βασιλειάδου, σκορπίζοντας το γέλιο σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας που διέμεναν Έλληνες μετανάστες.

 Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1950, με την περίφημη ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Μεθύστακας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα, με τον οποίο συνεργάστηκε και στις επόμενες δύο κινηματογραφικές εμφανίσεις του («Η Αγνή του Λιμανιού», «Το Σωφεράκι»). Στη Φίνος Φιλμ, έπαιξε σε οκτώ ταινίες, από ένα σύνολο άνω των διακοσίων που έπαιξε συνολικά στον κινηματογράφο. Οι πιο σημαντικές του ερμηνείες ήταν στις ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου, «Χαρούμενο Ξεκίνημα», «Τζο ο Τρομερός», «Η Αρχόντισα και ο Αλήτης» και του Νίκου Τσιφόρου «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη». Σημαντικές ήταν επίσης οι ερμηνείες του στις ταινίες: «Ο Αισιόδοξος» του Κώστα Καραγιάννη, «Η Συμμορία Εραστών» του Βαγγέλη Σερντάρη και σε πολλές άλλες.
Το 1986 ο Νίκος Ρίζος μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» σε θέατρο, του οποίου ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση. Από το 1990 και μετά συνεργάστηκε όμως, με άλλους θιάσους. Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, έπαιξε σε έντεκα βιντεοταινίες και σε δύο τηλεοπτικές σειρές.
Έφυγε σαν σήμερα το 1999.
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ