ο Iggy Pop έκλεισε τα 70

Πριν από εννέα ημέρες, στις 21 Απριλίου, ο James Newell Osterberg, Jr., κατά κόσμον Iggy Pop, έκλεισε τα 70 του χρόνια και μολονότι άλλοι σε αυτή την ηλικία συμβιβάζονται με την έννοια της «τρίτης ηλικίας» εκείνος δείχνει πιο δημιουργικός από ποτέ.
Και δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Ο Iggy Pop δρέπει πλέον τις δάφνες του, καθώς το σύνολο της μουσικής κοινότητας και όχι μόνο (έστω και με... σαράντα χρόνια καθυστέρηση αν ρωτάτε εμάς) τον αποδέχεται ως έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής.
Από την τρελή πρώιμη περίοδο των Stooges στο αποθεωτικό ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους και από τις γεμάτες καταχρήσεις, σκοτεινές περιόδους στην ανώτερη τιμητική διάκριση που δίνει το γαλλικό κράτος σε καλλιτέχνες (Commander of the Order of Arts and Letters).
Ο Iggy έχει ξεπεράσει την έννοια του punk ειδώλου, ή του ελαφρώς γραφικού πρώην rock star και συνεχίζει ακάθεκτος να πειραματίζεται, να κάνει συνεργασίες, να παίζει συναυλίες, να συμμετέχει σε ταινίας.
Προέρχεται, άλλωστε, από μια «εμπνευσμένη» γενιά μουσικών με διευρυμένους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Κι ας του είχαν πάρει, μέχρι πρότινος, τα «πρωτεία» στη διασημότητα άνθρωποι σαν τους David Bowie και Lou Reed. Βέβαια, και ο ίδιος, με τις επιλογές που έκανε στην πορεία της ζωής του, δεν είναι άμοιρος ευθυνών
Τώρα, όμως, δείχνει να απολαμβάνει τη στιγμή, εξακολουθεί να έχει «Lust for Life» και δεν έχει κανένα πρόβλημα να μοιραστεί τη σκηνή με τους Metallica και μετά να τραγουδήσει σε jazz δίσκο. Ή να κυκλοφορήσει νέα δουλειά με το «παιδί-θαύμα» (αν και είναι λίγο μεγαλούτσικος πλέον) της σύγχρονης rock, Josh Homme και, παράλληλα, να τραγουδήσει μόνο στη γαλλική γλώσσα ή να τζαμάρει με τους New Order επί σκηνής.
Δεν είναι, πλέον, μόνο εκείνος ο ημίγυμνος ψυχωτικός performer.
Είναι ο Iggy Pop, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος κύριος. Αλλά αυτό, τουλάχιστον οι «μυημένοι», το γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες
efsyn.gr
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ