Για άλλη μια φορά ο Δασικός κόσμος της χώρας καλείται να «εορτάσει» την Παγκόσμια ημέρα της Δασοπονίας, που σκοπό και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος.
Για άλλη μια χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας βρίσκει υποστελεχωμένες τις Δασικές μας Υπηρεσίες, με πενιχρά μέσα και μηδαμινούς πόρους αναλογικά με το μέγεθος του αντικειμένου που διαχειρίζονται. Ένα αντικείμενο που καθημερινά γίνεται όλο και πιο μεγάλο όλο και πιο απαιτητικό.
Όμως σε πείσμα όλων, έναντι κακοπροαίρετων προβλέψεων ακόμη και εκ των έσω, απέναντι σε δυσκολίες και εμπόδια, οι Δασικοί Υπάλληλοι κέρδισαν ένα μεγάλο, κρίσιμο αλλά και πολύ σημαντικό στοίχημα. Κατόρθωσαν με όπλο τη θέληση, τη διάθεση, τη γνώση και την τεχνογνωσία που διαθέτουν να φέρουν εις πέρας αυτό που πολλοί θεωρούσαν και εύχονταν ως αδύνατο, αποδεικνύοντας έμπρακτα και αδιάσειστα ότι ο ρόλος τους είναι άρρηκτα δεμένος με την Προστασία των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Κατόρθωσαν δουλεύοντας ατέλειωτες εργατοώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή να ολοκληρώσουν την προγραμματισμένη ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 39% περίπου της Ελληνικής Επικράτειας, όταν μέχρι πρότινος είχε αναρτηθεί μόλις το 1%.
Φυσικά και από την ανάρτηση έχουν προκύψει προβλήματα και δυσκολίες. Η αντιμετώπιση όμως αυτών είναι πλέον υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία οφείλει να τα διευθετήσει με γνώμονα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων. Παρά τις όποιες δυσλειτουργίες, η καθημερινότητα αποδεικνύει άμεσα ότι ο δασικός χάρτης είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους υπαλλήλους αφού βοηθά και υποστηρίζει τη δουλειά τους – στην παροχή γνωμοδοτήσεων ή στην έκδοση αποφάσεων έγκρισης επέμβασης κ.α. – όσο και για τους πολίτες αφού οδηγεί στην πολυσυζητημένη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και για λοιπούς που ασχολούνται με το περιβάλλον καθώς η διαφαινόμενη εγρήγορση των όποιων σχετικών διοικητικών διαδικασιών θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών και θα συντελέσει στην κατάρτιση σωστού χωροταξικού σχεδιασμού με μεγαλύτερο κέρδος την διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου.
Και παρόλο το τόσο σημαντικό έργο που επιτελείται, παρατηρείται το πρωτοφανές για την ιστορία της Δασικής Υπηρεσίας. Οι Υπάλληλοι της να είναι εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος!!! Μια αυθαίρετη ερμηνεία του Γ.Λ.Κ. στερεί κεκτημένα δεκαετιών και αναγκάζει τα ελληνικά δάση να παραμένουν αφύλακτα κατά τις νυχτερινές ώρες, έρμαιο στα χέρια των λαθροϋλοτόμων, των παρανόμων, των παραβατών οδηγώντας ουσιαστικά στο θάνατο της ελληνικής υπαίθρου, στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και στην καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας.
Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού φωνάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας ότι τα δάση θα πρέπει να αποτελούν μια συνεχή κυβερνητική προτεραιότητα.
Θα πρέπει επιτέλους το κράτος να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει τη Δασική Υπηρεσία. Να την υποστηρίξει όχι μόνο προεκλογικά, όχι μόνο για τα μάτια του κάθε δημοσιογράφου αλλά πρακτικά και ουσιαστικά. Η στελέχωση της με το απαραίτητο προσωπικό και η διάθεση ικανοποιητικών πιστώσεων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών (υποδομές, οχήματα, καύσιμα, αναλώσιμα) είναι τα απολύτως απαραίτητα ώστε η λειτουργία της να είναι εύρυθμη και απρόσκοπτη, ανταπεξέρχοντας στοιχειωδώς στον κοινωνικό της ρόλο.
Θα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει αν θα σταματήσει το συνεχιζόμενο κατακερματισμό των αντικειμένων της (θήρα που ως δραστηριότητα ασκείται επί δημόσιου αγαθού, καταστολή δασικών πυρκαγιών, προστατευόμενες περιοχές, εγκρίσεις επέμβασης που ενσωματώνονται σε αποφάσεις άλλων Υπηρεσιών), ο οποίος και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
Οφείλει να αποφασίσει αν θα κωδικοποιήσει με σοβαρότητα, διαφάνεια και υπευθυνότητα την πολυδιασπασμένη και πολλές φορές αντικρουόμενη δασική νομοθεσία περικλείοντας ακόμη τους μνημονιακούς νόμους.
Η Δασική Υπηρεσία, από συστάσεως σχεδόν του Ελληνικού κράτους έχει σταθεί αρωγός, κυρίως μέσω των δασοτεχνικών έργων που έχει εκτελέσει στην κοινωνία, σε πολύ δύσκολες και αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η χώρα μας βιώνει και πάλι παρόμοιες αντιξοότητες όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αξιών, κοινωνικών δομών και παροχών. Και σε όλα αυτά έρχεται κατά διαστήματα να προστεθεί η «δυσαρέσκεια» της Πολιτείας για τη μη συμμετοχή των ελληνικών δασών στο ΑΕΠ!!! Αυτής της Πολιτείας που διαχρονικά και δια των πολιτικών της επιλογών έχει «απαξιώσει» την Δασική Υπηρεσία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Εμείς, οι Δασικοί Υπάλληλοι, προτάσσοντας καθημερινά την αγάπη μας για τη Δασική Υπηρεσία, την υπηρετούμε και προσπαθούμε να την ανυψώνουμε καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο, κάθε χρόνο της υπηρεσιακής μας πορείας. Εμείς πονούμε τα Δάση κάθε μέρα… και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να προτείνουμε λύσεις και προτάσεις για όλα τα κακώς κείμενα.
Για την Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δ.Υ., η προστασία του φυσικού δασικού πλούτου της χώρας μας είναι υψίστης σημασίας. Για το λόγο αυτό ευχόμαστε η σημερινή πολιτική ηγεσία να αποδείξει έμπρακτα ότι τα δάση δεν αποτελούν μόνο άλλη μια Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας που θα πέσει θύμα της «κρίσης». Μιας κατ ́ εξοχήν κρίσης αξιών κι όχι οικονομικών μεγεθών!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου