Η επιθυμία πολλών κρατών να εμποδίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από το να εισέλθουν στο έδαφός τους έχει οδηγήσει στην ανέγερση ολοένα και περισσότερων τειχών σε όλο τον κόσμο, όπως αυτό που επιθυμεί να ανεγείρει τώρα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό.
Το 1989 οπότε έπεσε το Τείχος του Βερολίνου υπήρχαν 16 τείχη που προστάτευαν τα σύνορα των κρατών. Το 2016 η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Βάλετ του πανεπιστημίου του Κεμπέκ κατέγραψε 66, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Από το 2006 ως το 2010 οι ΗΠΑ έβαλαν συρματόπλεγμα σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων στα σύνορά τους με το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών. Αυτός ο φράχτης, που είναι εξοπλισμένος με προβολείς και κάμερες παρακολούθησης, έχει ονομαστεί «κουρτίνα τορτίγια».
Το 2015, την ώρα που περισσότεροι από ένα εκατομμύρια πρόσφυγες έφταναν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τα αντιμεταναστευτικά μέτρα αυξάνονταν, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στις χώρες στις οποίες επιθυμούσαν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Ουγγαρία: Πρόκειται για μια από τις βασικότερες χώρες διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2015 να τοποθετήσει ένα συρματόπλεγμα ύψους τεσσάρων μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία και στη συνέχεια τον Οκτώβριο έκανε το ίδιο στα σύνορά με την Κροατία.
Σλοβενία: Η χώρα τοποθέτησε συρματόπλεγμα μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Κροατία, το μήκος των οποίων φτάνει τα 670 χιλιόμετρα.
Αυστρία: Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2015 να ξεκινήσει την κατασκευή ενός φράχτη 3,7 χιλιομέτρων με στόχο να εμποδίσει την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τη Σλοβενία. Ο φράχτης ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016.
ΠΓΔΜ: Η χώρα τοποθέτησε ένα συρματόπλεγμα στα σύνορά της με την Ελλάδα, κοντά στην πόλη Γευγελή.
Βουλγαρία: Η χώρα, που είχε τοποθετήσει έναν φράχτη μήκους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, αποφάσισε πέρυσι να τον παρατείνει.
Ελλάδα: Ήδη από το 2012 η χώρα είχε τοποθετήσει έναν φράχτη μήκους περίπου 10,3 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία, ένα από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα των προσφύγων και των μεταναστών.
Γαλλία: Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2016 την κατασκευή κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου του Καλαί που οδηγεί στο λιμάνι ενός τείχους με στόχο να εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μπαίνουν κρυφά σε φορτηγά και να προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία.
Ισπανία- Μαρόκο: Οι ισπανικοί θύλακες Θέουτα και Μελίγια, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης στη Βόρεια Αφρική, είναι περικυκλωμένοι με συρματόπλεγμα. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να το περάσουν.
Ισραήλ- Αίγυπτος: Το Ισραήλ ολοκλήρωσε το 2014 την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 242 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων του με την Αίγυπτο, ένα πέρασμα που χρησιμοποιούσαν πολλοί Αφρικανοί παράτυποι μετανάστες και διακινητές ναρκωτικών. Τους τελευταίους μήνες ο φράχτης αυξήθηκε σε ύψος περνώντας από τα 5 στα 8 μέτρα.
Ινδία- Μπανγκλαντές: Από το 1993 ως το 2013 η Ινδία ανήγειρε ένα τείχος μήκους σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων γύρω από το Μπανγκλαντές προκειμένου να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση και την είσοδο στο έδαφός της ένοπλων ομάδων και λαθρεμπόρων
ΑΠΕ ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου