Ποτέ μη βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του

“Ποτέ μη βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του”
1. Ποτέ μην αγγίζετε ένα παιδί χωρίς τη θέλησή του.
2. Ποτέ μη μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί κατά την παρουσία του ή ακόμα και την απουσία του.
3. Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτύξει το παιδί τα θετικά στοιχεία του έτσι ώστε να υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για τα αρνητικά.
4. Δώστε του την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Φροντίστε για αυτό σχολαστικά και συνεχόμενα. Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει εποικοδομητικές σχέσεις με αυτό. Δείξτε του το σωστό μέρος, εκεί δηλαδή που υπάρχουν τα μέσα για θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και δείξετε του την σωστή χρήση τους.
5. Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας, να ακούτε πάντα και να απαντάτε στο παιδί που απευθύνεται σε εσάς.
6. Σεβαστείτε το παιδί που κάνει ένα λάθος και μπορεί αργότερα να το διορθώσει από μόνο του, αλλά σταματήστε άμεσα οποιαδήποτε κατάχρηση του περιβάλλοντος και κάθε ενέργεια που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί, το περιβάλλον του ή τους άλλους.
7. Σεβαστείτε το παιδί όταν ξεκουράζεται ή όταν παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θα κάνει. Μην το κατευθύνετε και μην το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.
8. Βοηθήστε το παιδί που αναζητεί κάποια δραστηριότητα και δεν μπορεί να βρει τι ακριβώς θέλει να κάνει.
9. Αν το παιδί αρνήθηκε να σας ακούσει σε αυτά που είχατε να του πείτε, να τα επαναλαμβάνετε, έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί να αποκτήσει ό, τι δεν έχει κατακτήσει ακόμη και να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις ατέλειες. Κάντε το εμψυχώνοντας το περιβάλλον του με φροντίδα, με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, με ήπια λόγια και με παρουσία γεμάτη αγάπη. Κάντε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που αναζητεί ακόμα και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.
10. Πάντα να αντιμετωπίζετε το παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας
Ο δεκάλογος της Μαρία Μοντεσσόρι
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ