Έφυγε σαν σήμερα το 2005 μία από τις καλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.
Για να βοηθήσει την οικογένεια της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα. Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα. Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά
Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν ένας μύθος της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, με μια ανεπανάληπτη φωνή – διαμάντι, από εκείνες που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν. Και τη Βίκυ δεν μπόρεσε να την αντικαταστήσει καμία. Τη βραχνάδα της φωνή της, δεν την συναντήσαμε σε καμία. Επίσης, δεν συναντήσαμε πουθενά την αυθεντική μαγκιά της!
Την ίδια εποχή, ο Σταύρος Ξαρχάκος έψαχνε μια φρέσκια γυναικεία φωνή για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα) στην ταινία «Λόλα». Ο Μπιθικώτσης του είπε να έρθει στην «Τριάνα» να ακούσει τη Βίκυ, την πιτσιρίκα που του είχε συστήσει στα γυρίσματα της ταινίας «Τα κόκκινα φανάρια». Ετσι μια βραδιά ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο Ξαρχάκος και ο Γιώργος Μακράκης βρέθηκαν στο μαγαζί για να την ακούσουν. Ο Μπιθικώτσης της είπε να τραγουδήσει ένα τραγούδι της Πόλυς Πάνου και η Βίκυ άρχισε να τραγουδάει και να τη μιμείται. Ο Ξαρχάκος γύρισε στην παρέα και τους είπε: «Τι να ακούω την Πάνου, τι τη Βίκυ! Σας είπα, θέλω κάτι φρέσκο». Τότε ο Μακράκης γύρισε και είπε στον Ξαρχάκο: «Αυτή η μικρή δεν μοιάζει καθόλου με την Πόλυ Πάνου όταν μιλάει. Ας την ακούσουμε να τραγουδάει με τη δική της φωνή». Τη φώναξε ξανά ο Ξαρχάκος και της είπε: «Αν το πεις εβδομήντα τοις εκατό καλά, το τραγούδι είναι δικό σου». Δέχτηκε και εκείνο το βράδυ πετούσε στα σύννεφα!
Με το τραγούδι αυτό, καθιερώθηκε και άρχισε να συνεργάζεται με τεράστια ονόματα του χώρου. Έκανε μεγάλες επιτυχίες συνεργαζόμενη με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Άκη Πάνου, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Μίμη Πλέσσα, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και πολλούς ακόμα
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού. Γιατί με τη σεμνότητα και την απλότητα που την διακατείχε ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της.
Την ίδια διακριτικότητα επέδειξε και στην προσωπική της ζωή, κρατώντας την πάντα μακριά από το φως της δημοσιότητας κι ας οργίαζε ο κοσμικός τύπος της εποχής για το φλογερό της ειδύλλιο με τον μετέπειτα σύζυγό της, για 18 ολόκληρα χρόνια, τον θρύλο των γηπέδων, Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες
Η περιπέτεια της υγείας της άρχισε το καλοκαίρι του 2003. Η Αρετή Γκόρντον (βιογράφος της) περιγράφει την ημέρα, που οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι έχει καρκίνο: "Η εξέταση στο πάγκρεας έγινε την επομένη, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου του 2003. Ήταν 6.00 το απόγευμα. Θυμάμαι τον άδειο διάδρομο στον 4ο όροφο όπου περίμενα τη Βίκυ να τελειώσει την εξέταση. Ήταν άδειο λόγω διακοπών. Ξαφνικά βγαίνει από το δωμάτιο των εξετάσεων ο γιατρός κι έρχεται προς το μέρος μου λέγοντας: “Είναι γεμάτη καρκίνο”. “Θεέ μου, όχι!” φώναξα και κατέρρευσα.Ευτυχώς όμως, όπως φάνηκε στη συνέχεια, η πρώτη εκτίμηση δεν ήταν ακριβής. Δεν ήταν γεμάτη καρκίνο. Είχε μία μικρή κύστη στο πάγκρεας. Η νόσος βρισκόταν στην αρχή. Το άλλο πρωί ήρθε ο γιατρός στο δωμάτιο, την κοίταξε στα μάτια και της είπε: “Βίκυ μου είναι καρκίνος στο πάγκρεας”".
Πώς αντέδρασε; Τον κοίταξε και είπε: “Εφυγε η γης κάτω από τα πόδια μου, άδειασα. Μέχρι εδώ ήμουνα; Δηλαδή δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τον ήλιο, τη μητέρα μου, τα αδέρφια μου; Θέλω έναν ιερέα να εξομολογηθώ”»

Έζησε δύο ακόμα χρόνια. Πρόλαβε να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα, αλλά όχι όσο θα ήθελε. «Έσβησε» στις 11:00 το πρωί, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στις 16 Αυγούστου του 2005, μια ημέρα μετά την γιορτή της Παναγίας, στην οποία πίστευε πολύ.
Δεν πρόλαβε να επισκεφθεί τον πνευματικό της, τον πατέρα Νικόδημο αλλά ούτε και να πάει στην Disneyland για να ξαναγίνει παιδί… Η Βίκυ Μοσχολιού «πέταξε» για την γειτονιά των Αγγέλων στα 62 της χρόνια!
Μας έμαθε, όμως, τι σημαίνει μαγκιά ψυχής
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ