Βιοφωτισμός: Φωτεινά δέντρα αντικαθιστούν τις λάμπες!


Σε μια νύχτα δίχως φεγγάρι στο βάθος ενός τροπικού δάσους  της Βραζιλίας, το μόνο πράγμα που είναι πιθανό να δούμε είναι  οι  μικροσκοπικές κηλίδες  φωτός πυγολαμπίδων ή το «φάντασμα λάμψη» μανιταριών. Και τα δύο αποτελούν αποτελέσματα της βιοφωταύγειας  ,δηλαδή της ιδιόμορφης ικανότητα ορισμένων οργανισμών να συμπεριφέρονται ως νυχτερινά φώτα.

Ο Βιοφωτισμός έχει «εφευρεθεί» δεκάδες φορές στην εξελικτική ιστορία της φύσης  και σερβίρει μια ποικιλία από χρήσεις  στους εν λόγω οργανισμούς, από την προσέλκυση συντρόφου,  τον δελεασμό του θηράματος  καθώς και την απόκρουση των  αρπακτικών . Η ύπαρξή του σε μύκητες - μια σπάνια, αν όχι μοναδική περίπτωση του  βιοφωτισμού έξω από τον ζωικό και μικροβιακό κόσμο - έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μυστήριο. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να εξηγήσουν όχι μόνο γιατί ορισμένα μανιτάρια λάμπουν στο σκοτάδι, αλλά  και το πώς - και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στη δημιουργία ενός φωτεινού δέντρου ως την νέα μορφή του φωτισμού της ανθρωπότητας.

Η ακριβής μέθοδος για το πώς  τα μανιτάρια μπορούν να δημιουργούν φώς  παραμένει   ένα μυστήριο, σε αντίθεση με την διαλεύκανση της εκπομπής φωτός μέσω  χρωστικών, που χρησιμοποιούν πολλές άλλες μορφές ζωής που μπορούν να δημιουργήσουν βιοφωταύγεια. Τώρα, όμως, μια ομάδα με επικεφαλής τον « Ilia Yampolskyτου»  του Ινστιτούτου Βιο-οργανική χημεία στη Μόσχα πειραματίζεται πάνω στην  χημική  δομή  της μυκητιασικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται για την δημιουργία του  λεγόμενου «φαντάσματος λάμψης» από  το  μανιτάρι.

«Ο μηχανισμός της μυκητιασικής βιοφωταύγεια υποδηλώνει το σχηματισμό της λουσιφερίνης», λέει ο Yampolsky.Διαπιστώθηκε ότι η λουσιφερίνη είναι επίσης παρούσα σε μη «φωτεινά δάσοι μύκητεών, και το πιο σημαντικό  είναι ότι  είναι περίπου 100 φορές πιο άφθονη από ότι στην βιομάζα των φωτεινών ειδών. Ως εκ τούτου, ήταν λογικό να εξαγάγετε από μη-φωτεινή μύκητες.


Αυτό θα είναι ένα βασικό επίτευγμα! Φανταστείτε  τον  σχεδιασμό ενός γενετικά τροποποιημένου δέντρου που θα μπορούσε να λάμπει στο σκοτάδι και να λειτουργήσει ως μια βιώσιμη πηγή φωτός. Η ιδέα δεν είναι τόσο τρελή όσο φαίνεται. «Ακόμα και ένα ασθενώς λαμπερό λουλούδι θα ήταν ένα πραγματικά μεγάλο επίτευμα !» υποστηρίζει ο γενετιστή του Χάρβαρντ  George Church.
Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ