Το Ροκ ζει ή το Ροκ πνέει τα λοίσθια;

Διάβασα κάτι που έγραψε ένας φίλος μου σχετικά με το ροκ.
Νομίζω πως ήταν ένα καλό έναυσμα για να γράψω 5 αράδες γι αυτό που νομίζω, εγώ ο αδαής,για το ροκ.
Αν και νομίζω ούτε σε 5 αράδες μπορώ να διατυπώσω τις σκέψεις μου και ακόμη χειρότερα θεωρώ πως μου είναι δύσκολο να βρω τις λέξεις για την ορθή διατύπωση των όσων πιστεύω.
 Τι είναι το ροκ; και κατά πόσο χαρακτηρίζεται ως τρόπος ζωής ;
Η ροκιά θέλει μαγκιά…» μας λέει το τραγούδι. Τι εννοούσε όμως ο ποιητής ;
Το ροκ εμφανίζεται ως μια επανάσταση. Μουσική, τρόπου ζωής, ιδεολογική. Μια αμφισβήτηση και ανησυχία , κυρίως της νεολαίας, που έπρεπε από κάπου να ξεχυθεί και κάπως να εκφραστεί.
Κατά την δεκαετία του `60 λοιπόν σχηματοποιείται μέσα από αυτό το είδος όλη εκείνη η έκφραση που ήθελε  σεξουαλική απελευθέρωση, ισότητα των δυο φύλων, αντίθεση στην επικρατούσα κουλτούρα, αμφισβήτηση κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας, κοινωνικών κανόνων, κυρίαρχων αξιών, του κυρίαρχου τρόπου ζωής ή και του πολιτισμού όπως προσπαθούσε να τον περάσει η κυρίαρχη ιδεολογία. Με λίγα λόγια έφτυνε το κατεστημένο στα μούτρα. Με την ένταση στη μουσική και στη ζωή, ήθελε να διαφέρει από ότι του καλλιεργούσαν μέχρι τότε. Ενδιαφέρονταν για την ειρήνη, το Βιετνάμ, εξεγείρονταν στα πανεπιστήμια, στις πλατείες, διαδήλωνε στη Γαλλία το Μάη του ΄68, φώναζε κατά του ρατσισμού.

 Ανησυχίες στην Αμερική ,ίδιες ανησυχίες και στην Ευρώπη.
Βέβαια, κάθε τι που καλλιεργεί την σκέψη και αμφισβητεί το κατεστημένο, τον τρόπο σκέψης και ζωής όπως την καλλιεργεί το σύστημα, κάθε τι που ανησυχεί για τους πολέμους, την φτώχεια, το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες πρέπει να χτυπηθεί!

Ο τρόπος ζωής, η μουσική και όλη αυτή η κουλτούρα ήταν η έκφραση του κόσμου για ένα άλλο τρόπο ζωής, έξω από πρότυπα και στερεότυπα, η απειθαρχία και εναντίωση στις πολιτικές που σπέρνουν φτώχεια και αδικία, μια αλήθεια μέσα σε όλη αυτή τη ψευτιά. Ήταν άνθρωποι με «μπέσα», με αγάπη και όρεξη για τη ζωή, που αρνιόντουσαν να δεχτούν ότι τους σερβίρουν και να υποτάσσονται

Η ερώτηση λοιπόν είναι;
 Υπάρχει πλέον το ροκ;
 Το ροκ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για να εμπνέει, να εκφράζει και να δημιουργεί. Οι παλιοί ροκάδες είναι πια γερασμένοι ενώ οι νέοι ροκάδες ας πούμε οτι ακόμη δεν ανδρώθηκαν.
«Ροκ» είναι κάποιος ακόμα και αν δεν ακούει ροκ.
Και ας μη ξεχνάμε ότι «το πιο σκληρό Ελληνικό ροκ είναι το ρεμπέτικο»
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ