Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

Ποιος είπε ότι οι τετράποδοι δεν ζεσταίνονται;

Επειδή δεν τους βλέπουμε να ιδρώνουν; Ίσα – Ίσα.
Αυτός ο ιδρώτας που στάζει, βοηθά εμάς (τους ανθρώπους) να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματος. Φέρνει ζεστή υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία κατά την εξάτμισή της προκαλεί δροσισμό.
Κάντε το τεστ μια ζεστή, αποπνικτική μέρα, όταν ιδρώνετε και μόνο που αναπνέετε. Λίγα λεπτά εντατικής άσκησης και κολυμπάτε στον ιδρώτα, την ίδια ώρα που ο σκύλος αρκείται σε ένα επίμονο λαχάνιασμα, με τη γλώσσα να κρέμεται μέχρι το πάτωμα. Δείχνει πάντως να ζεσταίνεται και αυτός…
Ποιανού το σώμα είναι πιο αποτελεσματικό στον αυτοδροσισμό; Το ανθρώπινο προφανώς. Ακόμα κι αν δε διασκεδάζετε ιδιαίτερα τον ιδρώτα που στάζει, πρόκειται για μια αποδοτική μέθοδο ρύθμισης της θερμοκρασίας.
Οι ιδρωτοποιοί αδένες σας βοηθούν να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, φέρνοντας ζεστή υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία κατά την εξάτμισή της προκαλεί δροσισμό. Με τη διαφορά πως οι αδένες αυτοί βρίσκονται καλά κατανεμημένοι σε όλο σας το σώμα, σε επιφάνεια αναλογικά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στο σκυλίσιο, και έτσι ο δικός σας δροσισμός είναι πιο αποδοτικός. Σκύλοι και γάτες έχουν λιγοστούς μόνο ιδρωτοποιούς αδένες, τοποθετημένους, κυρίως, στις πατούσες τους. Ο οργανισμός τους, λοιπόν, δεν τους επιτρέπει να ιδρώσουν αρκετά ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν.
Συνυπολογίστε και όλη εκείνη τη γούνα που οι περισσότεροι κουβαλάνε, χωρίς να μπορούν να απαλλαγούν από αυτή ούτε τις πολύ δύσκολες μέρες του καύσωνα…
Και θα κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε εμείς ότι περνά από το χέρι μας για να τους δροσίσουμε και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις μέρες της αποπνικτικής ζέστης.

Ξεκινάμε από τα αυτονόητα:

Παχιά σκιά.
  • Θυμηθείτε ότι ο ήλιος κινείται. Συνεπώς, αν το ζώο βρίσκεται έξω, πρέπει να έχει πρόσβαση σε σκιά όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός ο σκύλος δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
Πολύ και φρέσκο νερό
Φροντίστε:
  • Να έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο δροσερό νερό, ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Αν έχει τη συνήθεια «να το σκάβει» και να το χύνει θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και να το αναπληρώνουμε.
  • Το μπολ του να βρίσκεται στη σκιά.
  • Να αντικαταστήσετε, τις ημέρες του καύσωνα, το ανοξείδωτο μπολ νερού του με πλαστικό ή κεραμικό (εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο) καθώς τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και το νερό θα ζεσταθεί σε λίγα λεπτά.
  • Να αλλάζετε συχνά το νερό του με φρέσκο.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέτετε μερικά παγάκια στο νερό του. Μάλιστα, κάποιοι σκύλοι και γάτες διασκεδάζουν να τα μασούν. Δεν είναι κακό. Ίσως έχετε ακούσει ότι το παγωμένο νερό και τα παγάκια οδηγούν σε συστροφή στομάχου. Πρόκειται για μύθο.
Σχετικά με τη γούνα του
Πρέπει να την αραιώσουμε για να φύγουν όλες οι νεκρές τρίχες και ο εσωτερικός μανδύας που τον προστάτευε το χειμώνα – είναι πολύ σημαντικό.
Τι κάνουμε λοιπόν; Βουρτσίζουμε μέχρι να σταματήσει να μαδάει και τελειώνουμε με τη χτένα για να μη μείνει ούτε μια νεκρή τρίχα. Όσο πιο συχνά τον χτενίζουμε, τόσο το καλύτερο
 animalplanet.gr
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ