Ο Βαρουφάκης απαντά στον Οσμπορν για τον Μάο και τον… Μίκι Μάους

Από το Grexit στο Brexit και από την Αθήνα στο Λονδίνο: Η θυελλώδης σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Ευρώπη συνεχίζεται επί βρετανικού εδάφους και, δη, με εκτόξευση βαρέων πολιτικών πυρών εντός του
βρετανικού κοινοβουλίου.
Αιχμή του νέου «πολέμου» αποτελεί η απόφαση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να δεχθεί τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του έλληνα, πρώην υπουργού Οικονομικών – μια απόφαση, που προκάλεσε τα σκληρά πυρά του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
 Κάμερον: Αφησε την οικονομία του συντρίμια
 «Ο τελευταίος οικονομικός σύμβουλος του Κόρμπιν είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης – ο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών που άφησε την οικονομία του σε συντρίμμια», δήλωσε ο Κάμερον χθες το βράδυ από το βήμα του Κοινοβουλίου για να προσθέσει: « Αυτή είναι η πολιτική των Εργατικών με δύο λόγια: Ακρόπολη τώρα»
Λίγο νωρίτερα, δε, ο Τζορτζ Οσμπονρ, σε ανάλογο κλίμα και με ακόμη πιο καυστικό ύφος είχε πει: ««Tο γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει συμβουλές από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον επαναστατικό Μαρξιστή παρουσιαστή του Channel 4 Πολ Μέισον δεν μου δείχνει ότι έχουν απάντηση στα θέματα της οικονομικής ασφάλειας. Υποθέτω ότι τους επέλεξαν επειδή ο πρόεδρος Μάο είναι νεκρός και ο Μίκυ Μάους... απασχολημένος».
 Βαρουφάκης: «Dear George…»
 Οι βολές δεν έμειναν αναπάντητες από τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά με άρθρο του στο Newsweek και με ανοιχτή επιστολή προς τον Τζορτζ Οσμπορν.
 Στην επιστολή του προς τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει:
 «Αγαπητέ Τζορτζ,

Οι Μάικλ Γκόουβ, Μάικλ Χάουαρντ και Μπόρις Τζόνσον , επιχειρηματολογούν εναντίον σας και υπέρ του Brexit, πάνω σε μια ισχυρή ιδεολογική βάση που αφορά την συρρίκνωση της δημοκρατικής κυριαρχίας του Κοινοβουλίου σας από την Ε.Ε. Παρ’ ότι η δική μας δημοκρατία πράγματι συντρίφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, τυχαίνει να διαφωνώ μαζί τους
Με παραξενεύει , ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φαίνεστε να αντιλαμβάνεστε πως κοροϊδεύοντας εμένα μέσα σ’ αυτό ίδιο Κοινοβούλιο, απλώς ενισχύετε τα ήδη ισχυρά επιχειρήματά τους υπέρ του Brexit. Η αποτυχία μου ως υπουργού Οικονομικών οφείλεται στην σιδηρά αποφασιστικότητα μιας αυταρχικής ΕΕ να επιμείνει στη συνέχιση του αποτυχημένου της οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.
 Στο  δικό μου Πρόγραμμα Πολιτικής για την Ελλάδα, το οποίο οι Βρυξέλλες αγνόησαν, είχα συμπεριλάβει προτάσεις από έγκριτους οικονομολόγους μεταξύ των οποί ων είναι ο λόρδος Λαμόντ και ο αμερικανός οικονομολόγος Τζεφ Σακς.
Θεωρώ ότι, γνωρίζοντάς το εκ των υστέρων, δεν θα εκτοξεύατε αυτά τα φθηνά πυρά. Ηταν πυρά που δύσκολα μπορεί να αντέξει η εκστρατεία υπέρ του ‘Μένουμε στην Ευρώπη.»

Οι συμβουλές Βαρουφάκη στον Κόρμπιν
 Στο ίδιο άρθρο στο Newsweek ο Γιάνης Βαρουφάκης καταθέτει και τη άποψή του για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Εργατικοί, εξηγώντας κατ΄αρχάς ότι δεν προσελήφθη ως σύμβουλος του Κόρμπιν: «Ως πολιτικός πλήρους απασχόλησης», γράφει «και ως ιδρυτής του DiEM25 (Democracy in Europe Movement) δεν είναι δουλειά μου να συμβουλεύω άλλους πολιτικούς». Και προσθέτει πως, ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του ενασχόλησης συνεργάζεται με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλα στελέχη των Εργατικών της Βρετανίας.
 Για την δε ουσία της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη και τη Βρετανία, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει: «Εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι πως η οικονομία και η πολιτική τελούν σε σύγχιση. Σε όλη την Ευρώπη». Και εξηγεί τι είναι εκείνο «που δηλητηριάζει την Ευρώπη: Η οικονομική δυσπραγία», γράφει «υποσκάπτει τη δυνατότητά μας να μπούμε σε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της συστημικής οικονομικής κρίσης. Απούσας αυτής της συζήτησης, οι λαοί και οι πολιτικοί μας πέφτουν στο επίπεδο μικροπρεπών αντιπαραθέσεων, blame games, προσβολών, εθνικιστικών κρεσέντο και ξενοφοβίας, που με τη σειρά τους ενισχύουν τις αδιέξοδες πολιτικές που ευθύνονται για την οικονομική δυσπραγία.
 Ακόμη χειρότερα, αυτοί οι δύο φαύλοι κύκλοι τροφοδοτούν ο ένας τον άλλο σπρώχνοντας το καράβι της Ευρώπης κατευθείαν στο μάτι της τέλειας καταιγίδας. Είναι καιρός οι πολιτικοί να αναλογιστούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της συλλογικής μας αποτυχίας – όχι τα συμπτώματά της».
 Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στη συνέχει τη «συμβουλή» του – όπως ο ίδιος την περιγράφει εντός εισαγωγικών – στο Εργατικό Κόμμα, γράφοντας ότι θα ήταν λάθος να αναλωθεί απλώς και μόνον στη ρητορική κατά της λιτότητας, αφού η λιτότητα είναι το σύμπτωμα των χαμηλών επενδύσεων. Αντιθέτως, υποστηρίζει πως οι Εργατικοί θα πρέπει να εστιάσουν σε πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
 Ως όχημα αυτής της πολιτικής υποδεικνύει τη δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας επενδύσεων που θα εξέδιδε δικά της ομόλογα αλλά και μια «συμμαχία πεφωτισμένων βιομηχάνων» και παραγόντων του City που θα ήταν πρόθυμοι να δρέψουν τα κέρδη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ tvxs
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ