ΕΝΤΕΧΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Θα μπορούσαμε να θέσουμε ως αφετηρία για το έντεχνο τραγούδι τα τέλη της δεκαετίας του ´50 με κύριους εκφραστές τους Μάνο Χατζιδάκη και Μίκη Θεοδωράκη.


-Τώρα για το τι είναι το έντεχνο,μια πολύ καλή ερμηνεία μας δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.<<Είναι το πάντρεμα ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική μουσική και στη σύγχρονη ελληνική ποίηση>>.
Το αποτέλεσμα δημιουργεί μία παράδοση μελοποιημένης ποίησης που μπορούμε να το ονομάσουμε ''έντεχνο τραγούδι''.
Σαν κλασσικούς του είδους μπορούμε να πούμε πως ήταν οι:Χατζιδάκης , Θεοδωράκης αλλά και οι Μαρκόπουλος Ξαρχάκος Σαββόπουλος  Μικρούτσικος κ.α.
Επίσης σημαντικοί συνθέτες που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως έντεχνους είναι ο Τάσος Λειβαδίτης,ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, οΜούτσης ο Λοίζος και πολλοί άλλοι.
Από το 80 και μετά εμφανίζεται μια νέα κάστα έντεχνων με πρωτεργάτη τον Σαββόπουλο όπως και τραγουδοποιοί,όπως ο Μάλαμας ο Περίδης ο Αγγελάκας ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.α.
Θα μπορούσαμε να θέσουμε ως αφετηρία για το έντεχνο τραγούδι τα τέλη της δεκαετίας του ´50 με κύριους εκφραστές τους Μάνο Χατζιδάκη και Μίκη Θεοδωράκη.
.Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως γράφουν τη μουσική ,τους στίχους ,αλλά και ερμηνεύουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους.
Αν θα μπορούσαμε να σημειώσουμε κάποια χαρακτηριστικά που διαχωρίζει αλλά και σηματοδοτεί το έντεχνο τραγούδι αυτά είναι :
-η μελοποιημένη ποίηση
-η καθιέρωση του λαικού τραγουδιστή αλλά και του λαικού μουσικού οργάνου(μπουζούκι) ως εκφραστών του ποιητικού πάθους
-και η επικοινωνία με το κοινό σε μεγάλους ή μικρούς συναυλιακούς χώρους.

Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ