Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο

Το ταξίδι της Ηριάννας μέσα στη νύχτα ξεκινά πριν 6 χρόνια. Στο σπίτι του συντρόφου της κάνει έφοδο η Αντιτρομοκρατική και τους συλλαμβάνει και τους δύο. Εκείνος κατηγορείται, δικάζεται και τελικά αθωώνεται αμετάκλητα, ενώ η κοπέλα στο μεταξύ έχει δώσει οικειοθελώς DNA .
Κι εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς της. Ένας αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει πως είδε κάποιον να κρύβει ένα κουτί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη. Η Ηριάννα συνδέεται με την υπόθεση με μοναδικό στοιχείο το ελάχιστο κι επιστημονικά ανεπαρκές - για βάσιμα συμπεράσματα - δείγμα DNA. Κι ας επιμένει ο αυτόπτης (πάντα) μάρτυρας πως είδε άντρα να τοποθετεί το κουτί στο συγκεκριμένο σημείο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ τα πυρομαχικά βρέθηκαν το 2011, εκείνην την συνέλαβαν το 2013, ενάμισι χρόνο μετά.
Ο συνήγορος της ζητά το δείγμα DNA ώστε να ελεγχθεί από ειδικό πραγματογνώμονα, διδάκτορα της Γενετικής, σε ελληνικό εξειδικευμένο κέντρο. Ο ανακριτής διαβιβάζει το αίτημα της υπεράσπισης, όμως η Αστυνομία απαντά πως το δείγμα ήταν ελάχιστο και δεν υπάρχει πια. Κι όμως όλοι οι γενετιστές γνωρίζουν πως για να είναι έγκυρο το δείγμα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσοτικό πλαφόν. Άρα, εδώ με τη διαδικασία της ταυτοποίησης ασφαλές συμπέρασμα δεν προκύπτει. Και το κερασάκι στην τούρτα; Για την Ηριάννα Β.Λ. δεν υπάρχει κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο.
  
Στην ιστορία της Ηριάννας Β.Λ. ευθύνη πρωτίστως έχουν όλοι όσοι την στείλανε στις φυλακές. Όμως ευθύνη έχουμε κι όλοι εμείς. Μέσα από τη λήθη, την αδιαφορία, την αδράνεια συναινούμε σ' αυτή την τραγωδία. Συνυπογράφουμε όλα τα αλόγιστα και τα ακαταλόγιστα που μας περικυκλώνουν. Αν δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν υψώσουμε το μπόι και τη φωνή μας, τότε νομιμοποιούμε το άδικο. Κι επιτρέπουμε στην ανομία να επικυρώσει τη συλλογική μας κατάθλιψη
Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Ἠ χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», πολλά χρόνια πριν (1974), ο Χάινριχ Μπελ αναφέρεται στην ιστορία μιας ανύποπτης κοπέλας που ζει στη Γερμανία, δουλεύει ως οικιακή βοηθός, δεν ασχολείται με την πολιτική αλλά απλά ερωτεύεται έναν καταζητούμενο από την αστυνομία. Αυτό αποτελεί το μοιραίο λάθος της, η Καταρίνα βιώνει άγρια καταδίωξη από το κράτος και από μερίδα των ΜΜΕ που την κανιβαλίζουν . Η περίπτωση της Ηριάννας μοιάζει εν μέρει, ευτυχώς τα ταμπλόιντ και τα κίτρινα ΜΜΕ δεν έχουν, απ όσο γνωρίζω, ασχοληθεί μαζί της με ένα ανάλογο τρόπο. Έχει ασχοληθεί το κράτος ωστόσο και οι μηχανισμοί του. Η ιστορία μοιάζει γιατί η Καταρίνα ερωτεύτηκε έναν κυνηγημένο από την αστυνομία, η Ηριάννα έναν επίσης κυνηγημένο που ωστόσο αθωώθηκε τελεσίδικα από τη δικαιοσύνη.
Αν στο 2017 βλέπουμε ιστορίες που μοιάζουν έστω και λίγο με εκείνη που περιγράφει ο Μπελ το 1974, τότε τα πράγματα παραμένουν σοβαρά παρ ότι έχουν περάσει τόσες δεκαετίες. Σε κάποια ΜΜΕ που ασχολήθηκαν προβάλλοντας το πρωτόγνωρο αυτής της καταδικαστικής απόφασης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση πως η Ηριάννα είναι Πανεπιστημιακός. Μάλλον αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Είναι ένας άνθρωπος που εδώ και ημέρες βρίσκεται σε ένα κελί φυλακών με μια βαριά ποινή, με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία και με ένα δυσοίωνο μέλλον μπροστά της…
Στις 11 Ιανουαρίου 2013 εκδίδεται ένταλμα για την υποψήφια διδάκτορα που συλλαμβάνεται ενώ πηγαίνει να παραδώσει μάθημα. Στις 12 Ιανουαρίου 2013 βγαίνει το κατηγορητήριο επί του οποίου θα απολογηθεί σε δεύτερο χρόνο η Ηριάννα Β.Λ. Οι δικοί της άνθρωποι την περιγράφουν σαν μια δυναμική, έξυπνη, με χιούμορ, δημιουργική, δραστήρια, προσωπικότητα. «Έχει συμβάλει πάρα πολύ στη δουλειά μας και δεν βοηθάει μόνο εμάς αλλά και ανθρώπους εκτός της ομάδας μας. Στα μαθήματα που κάνουμε αν δει κάποιον μαθητή να βρίσκεται σε ανάγκη θα έρθει να καθίσει μαζί του μια ώρα νωρίτερα και θα φύγει μια ώρα αργότερα ενώ θα συζητήσει μαζί μας πως θα τον βοηθήσουμε περαιτέρω».
Η επιστολή της Ηριάννας Β. Λ. στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.
Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου
πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.
Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.
Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.
Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.
Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.
5-6-2017
Ηριάννα Β.Λ.

Στην αίτηση που έχει καταθέσει η υπεράσπιση της Ηριάννας Β.Λ για την 17η Ιουλίου 2017 δεν εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο οι λόγοι για τους οποίους πρέπει ο κατηγορούμενη και νυν αιτούσα να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της. «Έχει όλες τις προϋποθέσεις του άρθρου 497, έχει συγκεκριμένη και γνωστή στις αρχές διαμονή, δεν έχει κριθεί ένοχη για απόδραση κρατουμένου, δεν έχει τελέσει προπαρασκευαστικές της φυγής της ενέργειες, δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ομοειδή ή μη αδικήματα. Παράλληλα, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας είχαν αποφασίσει περί μη επιβολής προσωρινή κράτησης και δύο συμβούλια εφετών ήραν τους περιοριστικούς όρους προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό». Από την πλευρά της υπεράσπισης εκφράζεται η ευχή να έχει καθαρογραφεί στις 17 Ιουλίου η απόφαση που έχει ήδη δοθεί στην πρόεδρο από τη γραμματέα προκειμένου το δικαστήριο να μπει στην ουσία της αίτησης.

Οι φίλες και συνάδελφοι της θέλουν να παρευρεθούν στη δικαστική αίθουσα στις 17 Ιουλίου. Όσο για τη μέρα που δέχτηκαν να μιλήσουν, εξηγούν πως δεν ήρθαν μέχρι τα γραφεία μόνο και μόνο επειδή αγαπούν την Ηριάννα Β.Λ. σαν φίλη τους. «Προσπαθούμε να μην είμαστε συναισθηματικές αλλά ψύχραιμες, είμαστε εδώ επειδή είναι αθώα και αυτό πρέπει να φανεί». Αυτό που είναι έχει φανεί καθαρά μέχρι τώρα είναι το ότι η Ηριάννα Β.Λ. δεν θα παλέψει μόνη της απέναντι σε αυτόν τον καφκικό παραλογισμό.

Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν δήλωση υπέρ της πανεπιστημιακού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκατριών ετών κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή απόφαση με στοιχεία που δημιουργεί την αίσθηση σοβαρής παραβίασης αρχών και κανόνων της απονομής της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Παράλληλα, ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδειξε να θέλει μια επίσπευση των διαδικασιών ζητώντας το σκεπτικό της απόφασης και την άμεση καθαρογραφή της.
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ