Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πάνω από 2 εκ. ευρώ για την ένταξη μαθητών ΑμεΑ στο εκπαιδευτικό σύστημα

Συνολικό ποσό 2.313.750 ευρώ διατίθεται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΕΣ 2014 – 2020) για την κάλυψη των αναγκών περίπου 160 μαθητών με αναπηρίες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζονται τη συνδρομή ειδικού βοηθητικού προσωπικού (συνοδών).
Τη σχετική προκήρυξη για την «Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (έτους 2017-2018)», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Για το εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει για το κοινωνικό κράτος αποτελεί μείζον θέμα η ουσιαστική ένταξη και η διαρκής υποστήριξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών με αναπηρία ή και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει κανένα παιδί αποκλεισμένο από την Παιδεία, τη μάθηση και το σχολείο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί με 2,3 εκ. ευρώ την πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού (συνοδών) για τα παιδιά εκείνα που χωρίς βοήθεια αδυνατούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οφείλουμε όλοι σε συνεργασία να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα και επιπλέον, να περιορίσουμε τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Η δράση που προκηρύξαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός των συνοδών περιλαμβάνει και παράλληλη στήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και επιμόρφωση εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ώστε η συνεισφορά μας προς τα περίπου 160 παιδιά που ωφελούνται στην Κεντρική Μακεδονία να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η δράση αφορά στην υλοποίηση της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη των με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης μαθητών ΑμεΑ λόγω κινητικών αναπηριών κλπ., που φοιτούν σε σχολικές μονάδες.
Στόχος της είναι η ενσωμάτωση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των μαθητών στο κοινωνικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό προσλαμβάνεται το αναγκαίο ειδικό βοηθητικό προσωπικό (συνοδοί) για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της πρότασης είναι απαραίτητη η συνέργεια με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», καθώς μέρος της συγκεκριμένης δράσης που αφορά στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα προταθεί για ένταξη και χρηματοδότηση έτσι ώστε να καλυφθούν στο μέγιστο βαθμό οι υπάρχουσες ανάγκες.
Δικαιούχος της προκήρυξης είναι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ