Μ. Σκούφα: «Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα» - Συζήτηση για των εξωδικαστικό μηχανισμό στη συνεδρίαση της Βουλής (27/4/2017)

«Στηρίζουμε έμπρακτα την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που για ακόμη μια φορά φυγοδικεί χωρίς εύλογους λόγους», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεις και οφειλές
Όπως ανέφερε η κα Σκούφα, το νομοσχέδιο αφορά κυρίως επιχειρήσεις που έως τις 31/12/2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και οι οποίες εμφάνιζαν καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών ή οφειλές που ρυθμίστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2016. Δίνει δε τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό τη μοναδική προϋπόθεση ότι έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν μία επιχείρηση που είναι ζημιογόνα λόγω χρεών αλλά κάλυψε τα λειτουργικά της έξοδα μία φορά στην τριετία έχει δικαίωμα να ενταχθεί στον νόμο.
Να υπενθυμίσουμε δε, ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο, οι τράπεζες και ο ΣΕΒ ήθελαν το όριο στις 50.000 ευρώ, ενώ οι φορείς των μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, ζητούσαν το όριο να μειωθεί στις 10.000 ευρώ. Έπειτα από διαπραγμάτευση συμφωνήσαμε το όριο να τεθεί στις 20.000 ευρώ.
120 δόσεις / δόση 50 ευρώ
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ισονομίας, παρότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα χρέη τους, καλύπτονται ήδη από πέρυσι με τον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη, με την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα πέραν των επιχειρήσεων, να μπορούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι, αγρότες κοκ)που έχουν χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) μικρότερα των 20.000 ευρώ,να ρυθμίζουν τις οφειλές τους έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, όχι χαμηλότερες των 50 ευρώ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μερικής διαγραφής οφειλής, σύμφωνα με όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις.
Συνολική αναδιάρθρωση των χρεών και διαγραφή τόκων υπερημερίας ή προστίμων
Όπως εξήγησε η βουλεύτρια Πιερίας, μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές από κάθε είδους δάνεια ή πιστώσεις που έλαβε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, αλλά και άλλου είδους οφειλές που έχουν προκύψει στον επιχειρηματία, είτε πρόκειται για οφειλές που έχουν προκύψει από στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια  αλλά και από επισκευαστικά δάνεια. Έτσι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θα έχει δηλαδή την ευκαιρία ο επιχειρηματίας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και να επιτύχει μια συμφωνία με όλους που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους Υποχρεωτικούς κανόνες σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, του άρθρου 9, παράγραφος 2, περίπτωση δ του νομοσχεδίου, εισάγεται μία καινοτομία για την ελληνική έννομη τάξη που στοχεύει σε μία δικαιότερη κατανομή μεταξύ των πιστωτών των ποσών που δύναται να καταβάλει η επιχείρηση. Σύμφωνα με αυτήν, διαγράφονται στην πράξη καταλογισθέντες τόκοι υπερημερίας, συμπεριλαμβανομένων των ήδη κεφαλαιοποιημένων, καθώς και το 95% των προστίμων και το 85% των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων που έχουν υπολογιστεί επί οποιασδήποτε βασικής οφειλής λόγω της μη εμπρόθεσμης καταβολής αυτής. Σημειώνεται ότι αυτά τα ποσά, δεν συνυπολογίζονται στη διανομή που γίνεται μεταξύ των πιστωτών, παρά μόνο στην περίπτωση που δύναται να εξοφληθεί το σύνολο του υπόλοιπου των απαιτήσεων από τον οφειλέτη και απομένει και υπερβάλλον ποσό.
Ξεκινάει επίσημα η λειτουργία της επιχείρησης με την βεβαίωση πληρότητας του φακέλου
Ας μη ξεχνάμε τέλος ότι με την ολοκλήρωση των ελέγχων, ο συντονιστής εκδίδει την βεβαίωση πληρότητας του φακέλου, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, καθόσον από εκείνη τη στιγμή ο οφειλέτης προστατεύεται με αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του (αναγκαστική εκτέλεση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη), σαφώς χρονικά προσδιορισμένη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν απρόσκοπτα να διαπραγματευτούν στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε ό,τι αφορά δηλαδή στις ασφαλιστικές φορολογικές ενημερότητες, η λειτουργία της επιχείρησης «πρασινίζει» και ξεκινάει επίσημα να λειτουργεί, μπορεί να δανείζεται και να εκτελεί οποιαδήποτε σύμβαση με ελευθερία πλέον.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κάνουν πολύ μεγάλη χρήση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων που τους δίνει ο νόμος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε επανέναρξη ή συνέχιση ή και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και άρα τη στήριξη ή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του ΑΕΠ κ.λπ» σημείωσε η κα Σκούφα.

Για τη Ν.Δ: «Η καταστροφολογία σας δεν έχει σταματήσει ούτε δευτερόλεπτο»
Η κα Σκούφα άσκησε σκληρή κριτική στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η καταστροφολογία τους δεν έχει όρια. «Να θυμίσω ένα τρανταχτό παράδειγμα άκρως αποτυχημένης καταστροφολογίας. Μας λέγατε με τον ασφαλιστικό νόμο ότι έτσι εκκολάπτουμε τους μπαταχτσήδες και ότι έτσι θα δηλώνουν λιγότερα οι εργοδότες, θα πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Τα γεγονότα για άλλη μια φορά, φυσικά, σας διαψεύδουν. Το πρώτο τρίμηνο του ’17 η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, που αφορά ασφαλιστικές εισφορές, ανέβηκε κατά 60% και έτσι έχουμε ένα πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100 εκατομμύρια ευρώ και όχι έλλειμμα, όπως προϋπολογιζόταν». Η βουλεύτρια Πιερίας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι στον βωμό της αντιπολίτευσής της «θυσιάζει» τους επιχειρηματίες τους οποίους καλεί να μην διαπραγματευτούν τα χρέη τους. «Και πώς το κάνετε αυτό, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και προσωπικά, από όσα έχετε πει, ειλικρινά δεν με έχετε πείσει γιατί το καταψηφίζετε».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο νόμος 4307/2014, γνωστός σε όλους μας ως νόμος Δένδια, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, καθώς ως το τέλος του έτους 2015 μόνο 53 επιχειρήσεις είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του, εκ των οποίων μόνο 3 είχαν συνάψει διμερή σύμβαση ρύθμισης οφειλών με τις πιστώτριες Τράπεζές τους. Ο κύριος λόγος αποτυχίας του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος ήταν το γεγονός ότι δεν θέσπιζε καμία υποχρέωση για τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι δανειολήπτες προσέρχονταν στα υποκαταστήματα των Τραπεζών, κατέθεταν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ανέμεναν την απάντηση, η οποία τις περισσότερες φορές λάμβανε τη μορφή της «σιωπηρής απόρριψης».
«Θέλω, να δω τι θα πείτε την επόμενη ημέρα στους Έλληνες επιχειρηματίες, που κατά χιλιάδες θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκότατες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που φέρουμε εμείς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Σημαντικό βήμα» και «σωσίβιο» λένε οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας
Η κα Σκούφα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο οποίος λέει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί σωσίβιο για την αγορά και διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος δεν εκφράζει τις επιχειρήσεις, τότε ποιος το κάνει, η Ν.Δ;
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μίχαλου, Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης τόσο του τραπεζικού όσο και του επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα.
Για το ΚΚΕ
Αναφερόμενη στην στάση του ΚΚΕ η κα Σκούφα είπε χαρακτηριστικά:. «Δεν μέτρησα πραγματικά, πόσες φορές αναφέρθηκε ο όρος «επιχειρηματικοί όμιλοι» και προσπαθήσατε να συνδέσετε αυτό το νομοσχέδιο με προσπάθεια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Διερωτώμεθα κατά πόσον μία επιχείρηση που έχει συνολικά χρέη προς κάθε είδους πιστωτές τουλάχιστον 20 χιλιάδες ευρώ, αν σε αυτή την κατηγορία υπάγονται μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι».
Όπως είπε, θα ήταν ιδιαίτερα θετικό εάν στις διαπραγματεύσεις που είχε η Κυβέρνηση και που με επιτυχία απέναντι στους ξένους εταίρους υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να υπήρχε και η υποστήριξη του ΚΚΕ, όταν παρά τις αντίθετες προσπάθειες, από το φθινόπωρο του 2018 θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και άρα θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε κατηγορία εργαζομένων με τη βοήθεια της Κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί και τον κατώτατο μισθό. «Αν αυτό συνιστά αντεργατική πολιτική, τότε κάπως διαφορετικά ορίζουμε τα πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας.


Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ