Γράφει η Ιφιγένεια Κοντού...
Υπάρχει κάτι χειρότερο από το να σε παντρεύουν στα δέκα σου χρόνια με το ζόρι; Με κάποιον ηλικιωμένο, ξένο άνδρα με άγρια όψη; Πάντα υπάρχουν και χειρότερα… Μπορεί να σε δίνουν όχι ως πρώτη, δεύτερη, τρίτη, ή έστω τέταρτη αλλά ως «πέμπτη σύζυγο» ή αλλιώς ‘wahaya’. Αυτό σημαίνει ότι μπήκες αυτομάτως στην πλέμπα της τοπικής κοινωνίας…
Στο Νίγηρα και τη Νιγηρία που γίνονται αυτοί οι γάμοι του αίσχους, ο Νόμος επιτρέπει έως τέσσερις συζύγους. Αυτές είναι οι νόμιμες. Από κει και πέρα, όσες γυναίκες πάρει ένας άντρας, γίνονται πέμπτες σύζυγοι [για να ξεχωρίζουν από την τέταρτη που έχει κάποια δικαιώματα]. Η ‘wahaya’ είναι η πέμπτη είτε είναι όντως πέμπτη στη σειρά είτε δέκατη…Οι αριθμοί στο εξής, δεν έχουν καμία σημασία. Ούτε και το ίδιο το κορίτσι που έγινε ‘wahaya’ έχει καμία σημασία πλέον. Βρίσκεται στην κατώτερη κοινωνική θέση. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια σκλάβα. Υπάρχει για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και όποια άλλη δουλειά προκύψει και για να ικανοποιεί τις σεξουαλικές επιθυμίες του αφέντη. Δεν έχει νομικά δικαιώματα [δεν έγινε άλλωστε καμία γαμήλια τελετή όπως για τις επίσημες τέσσερις…από πού κι ως πού να δικαιούται κάτι;] Το μόνο που έχει είναι το όνομα: «σύζυγος» [ με τον προσδιορισμό: «πέμπτη» μπροστά που τα αλλάζει όλα]. Εδώ ισχύει αυτό που λέμε: άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη.
Ο σύζυγος-αφέντης έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί σεξουαλικές σχέσεις από την πέμπτη σύζυγο ανεξαρτήτως ηλικίας. Η μικρή wahaya πρέπει να δουλεύει σκληρά, εννοείται δίχως να πληρώνεται και δεν επιτρέπεται να φύγει ποτέ από το σπίτι εκτός αν είναι να πάει ως το κοπάδι ή το χωράφι…Οι περισσότερες πέμπτες σύζυγοι είναι υποχρεωμένες να φορούν ένα βραχιόλι στο πόδι, ορατό σημάδι της σκλαβιάς τους… [Μην τυχόν και μπερδευτεί κανείς και τις περάσει για ελεύθερες γυναίκες…]. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακομεταχείριση των πρώτων τεσσάρων συζύγων που μπορούν ελεύθερα να βγάζουν όλα τα απωθημένα τους στη μικρή πέμπτη σύζυγο – σκλάβα [κάποιον διατάζουν κι αυτές…]
Σεξουαλική κακοποίηση, βιασμοί, σκλαβιά, μαζί με κάθε είδους ταπείνωση λεκτική και ψυχολογική. Αυτή είναι η ζωή μιας wahaya. Σε μερικές περιπτώσεις, στη Βόρεια Νιγηρία, οι ιδιοκτήτες τις πουλούν σε άλλους άνδρες αν έχουν ανάγκη από χρήματα. Τα κορίτσια Τουαρέγκ πωλούνται συνήθως από τους ιδιοκτήτες τους σε πλούσιους αρχηγούς άλλων φυλών ή και σε θρησκευτικούς ηγέτες που βλέπουν την απόκτηση μιας πέμπτης συζύγου ως status symbol. [Να μην έχουν μια πέμπτη σύζυγο-σκλάβα; Με τι πρόσωπο θα βγουν στην κοινωνία;] Αν μάλιστα η wahaya δεν κάνει παιδιά, πωλείται στον επόμενο με συνοπτικές διαδικασίες…Τα παιδιά που γεννιούνται από πέμπτες συζύγους αναγνωρίζονται ως νόμιμα αλλά λέγονται: ‘dan wahaya’ [παιδιά της wahaya] για να ξέρουν και να θυμούνται τη θέση τους και μένουν μαζί με τη μητέρα τους σε κανένα δωμάτιο–αποθήκη. Αν τυχόν και το ξεχάσουν, οι επίσημες σύζυγοι τους το θυμίζουν αποκαλώντας τα: “bouzoua” δηλαδή: “σκλάβους”.
Έρευνα* που έγινε σε 165 wahayu [πληθυντικός του wahaya] έδειξε ότι το 43% των κοριτσιών αυτών είχαν πουληθεί πριν από τα 11 και το 83% πριν από τα 15! Οι περισσότερες πωλούνται για ποσά από $300 έως $800. Ανάμεσά τους και η 24χρονη Hadidjatou, που έγινε wahaya στα 12. Πουλήθηκε για $483 στον Elhadj Souleymane, ο οποίος ήταν τότε 46 ετών και είχε ήδη τέσσερις συζύγους και άλλες επτά wahayu, στο σύνολο: 11 γυναίκες!
Hadidjatou Mani
Η Hadidjatou έζησε σε καθεστώς δουλείας για 9 περίπου χρόνια αλλά με την ηθική και πρακτική συμπαράσταση του Anti-Slavery International κατέφυγε στη Δικαιοσύνη. Έγινε δίκη εναντίον της Πολιτείας του Νίγηρα που απέτυχε να την προστατεύσει από τη δουλεία. Η Hadidjatou δικαιώθηκε, κέρδισε την ελευθερία της καθώς και κάποια αποζημίωση και έκανε μια καλή αρχή για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στη χώρα της.
«Είμαι ευγνώμων γι αυτή την απόφαση. Ήταν δύσκολο να στραφώ ενάντια στον πρώην ιδιοκτήτη μου…. αλλά ήξερα ότι ήταν ο μόνος τρόπος να μην περάσει το παιδί μου αυτά που πέρασα εγώ… Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι σκλάβος. Είμαστε όλοι ίσοι και δικαιούμαστε ίση μεταχείριση. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να υποφέρει όπως εγώ» είπε μεταξύ άλλων η Hadidjatou.
Η Hadidjatou είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Οι περισσότερες wahayu μένουν σκλάβες για όλη τους τη ζωή…Γεννούν παιδιά-σκλάβους και βλέπουν τα κορίτσια τους να πωλούνται σε τρυφερή ηλικία σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη και να ακολουθούν η μοίρα της μητέρας τους, με το βραχιόλι στον αστράγαλο και όλα όσα συμβολίζει…
* Έρευνα από τους: Galy Kadir Abdelkader και Moussa Zangaou για το antislavery
ΠΗΓΗ: ΜΩΒ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου