Φέρντιναντ Χόντλερ: Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που αναγκάζει τον θεατή να έρθει αντιμέτωπος με τον αργό, επώδυνο και βασανιστικό θάνατο.


Ο Φέρντιναντ Χόντλερ (Ferdinand Hodler, 1853 - 1918) θεωρείται ένας από τους γνωστότερους ζωγράφους του 19ου αιώνα στην Ελβετία, με πίνακες που απεικονίζουν ανθρώπους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα πρώιμα έργα του ήταν πορτραίτα και τοπία κατά κύριο λόγο με έντονο ρεαλιστικό ύφος, αλλά αργότερα, όμως, υιοθέτησε ένα πιο προσωπικό ύφος συμβολισμού. Τα έργα του Χόντλερ, στην τελική φάση του δημιουργού, πήραν εξπρεσιονιστική όψη με έντονα χρώματα και γεωμετρικά σχήματα.




 Ο Φέρντιναντ Χόντλερ ζωγράφιζε την  γυναίκα του Valentine Godé-Darel , που είχε διαγνωστεί με καρκίνο, πολλές φορές. Κατέγραψε με τον τρόπο του τη φθορά και τον ενδεχόμενο θάνατό της  χωρίς έλεος, αλλά όμως με έντονη συμπάθεια. Δημιούργησε εν τέλει μια σειρά από πίνακες που αναγκάζουν τον θεατή να έρθει αντιμέτωπος με την καθόλου ευχάριστη διαδικασία του θανάτου, ειδικά του αργού, επώδυνου και βασανιστικού θανάτου.




Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ