Ο Γυάλινος Κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς!


Γράφει η Κωνσταντίνα Τομπουλίδου

Όλοι μας κατά κάποιο τρόπο έχουμε επιλέξει, κάποια πράγματα να τα κρατάμε για τον εαυτό μας. Όχι επειδή είμαστε τόσο εγωιστές. Διότι κάποια γεγονότα δε χρειάζεται να τα μιλήσεις ούτε μία φορά, σου αρκεί που τα έζησες.
Βέβαια σε αυτό τον κόσμο, σχεδόν τίποτα δεν είναι εύκολο ή τουλάχιστον μέχρι να το προσπαθήσεις. Ο κόσμος ως προς το γενικό του περιεχόμενο, είναι σκληρός και ανταγωνιστικός. Από τη φύση τους οι άνθρωποι «τρώνε», «κατασπαράζουν» όποιον δεν ανήκει στη δικιά τους αγέλη. Από τη μία είναι μοιάζει φυσιολογικό, υπάρχει η δικαιολογία της λεγόμενης προστασίας. Όμως από την άλλη, μη κρίνεις χωρίς να γνωρίζεις καλά. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι ή μάλλον δεν είμαστε φτιαγμένοι, έτσι ώστε να αρέσουμε σε όλους.



Η Λώρα, μία νεαρή κοπέλα που ζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της και τη μητέρα τους, κάτω από τη σκιά ενός πορτρέτου που συμβολίζει την εγκατάλειψη του πατέρα. Ενώ θα μπορούσε να έχει μια σταθερή δουλειά και φίλους για παρέα, εκείνη περνάει τον χρόνο της προσέχοντας τα γυάλινα ζωάκια της. Είναι αρκετά φοβισμένη με τους ανθρώπους, κλεισμένη στον εαυτό της. Η μητέρα της Αμάντα αποφασίζει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της, ζητώντας από τον γιο της Τομ να φέρει έναν φίλο του στο σπίτι για να γνωρίσει τη μικρή της κόρη.
Ο Τζιμ Ο’ Κόνορ, εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός. Εισβάλει μέσα στον γυάλινο κόσμο της Λώρας, βοηθώντας τη να καταλάβει πως δεν είναι κακό να διαφέρεις. Κανένας δεν είναι απόλυτα ίδιος.


«Μη χειρότερα Λώρα, κοίτα γύρω σου! Τι βλέπεις; Εκατομμύρια κοινοί άνθρωποι, που όλοι τους γεννηθήκανε και όλοι τους πεθάνουνε! Ποιος από αυτούς έχει έστω και το ένα δέκατο από τα δικά σου χαρίσματα; Ή τα δικά μου; Ή οποιαδήποτε άλλου; Καθένας έχει κάτι ξεχωριστό. Μερικοί έχουν πολλά. Το παν είναι να ανακαλύψεις αυτό το ξεχωριστό που έχεις εσύ!»
          Ξεχωριστό από τα γυάλινα ζωάκια της, είναι ένα γυάλινο άλογο με κέρατο. Ο Τζιμ πείθει τη Λώρα να χορέψουν μαζί, κατά λάθος χτυπάνε στο τραπέζι και το γυάλινο άλογο με το κέρατο πέφτει κάτω. Η Λώρα δε στεναχωριέται και τόσο για αυτό το συμβάν. Το γυάλινο άλογο με το σπασμένο κέρατο, αποτελεί ένα συμβολισμό για την ίδια. «Θα φανταστώ ότι του έκαναν εγχείρηση. Του βγάλανε το κερατάκι για μη νιώθει αφύσικος. Τώρα θα νιώθει καλύτερα ανάμεσα στα υπόλοιπα άλογα, που δεν είχανε κέρατα.»



          Ο Τζιμ Ο’ Κόννορ ξεκινάει τη εξομολόγηση του για εκείνη, λέγοντας της πως είναι όμορφη.

«Σε όλα είσαι όμορφη, πίστεψε με. Τα μάτια σου, τα μαλλιά σου είναι όμορφα! Τα χέρια σου είναι όμορφα! Μη νομίζεις ότι σου τα λέω αυτά επειδή με καλέσατε και πρέπει να είμαι ευγενικός. Ω, ναι, θα μπορούσα, θα μπορούσα να παίξω καλά αυτό το ρόλο, και να σου λέω πράγματα που δεν τα πιστεύω, Λώρα. Όμως αυτή τη φορά τα πιστεύω. Και σου μιλάω ειλικρινά. Έτυχε να παρατηρήσω αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας που δεν σε αφήνει να νιώθεις άνετα με τους ανθρώπους. Κάποιος πρέπει να σου τονώσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, να σε κάνει να υπερηφανεύεσαι κι όχι να ντρέπεσαι, να γυρνάς αλλού το βλέμμα και να κοκκινίζεις. Κάποιος πρέπει να….Κάποιος έπρεπε να σε φιλήσει, Λώρα!»


          Σε αυτό το σημείο ο Τένεσι Ουίλιαμς, προσθέτει το «μαγικό φιλί». Που είναι αρκετό, για να ξυπνήσει η Λώρα, να πάρει θάρρος και να βγει από τον γυάλινο κόσμο της.


          Ο Γυάλινο κόσμος (The Glass Managerie) γράφτηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σίβικ του Σικάγο και την επόμενη στη Νέα Υόρκη στο θέατρο Playhouse Μάρτιος 1945, όπου και κέρδισε το βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία του Τένεσι Ουίλιαμς, που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφής του αιώνα.


Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ