Γιάννης Αγγελάκας: Όταν η ποίηση ΡΟΚΑΡΕΙ!!


Γράφει η Κωνσταντίνα Τομπουλίδου...

Ο Γιάννης Αγγελάκας γεννήθηκε 30 Οκτωβρίου 1959 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου και μεγάλωσε.

                Στο ερώτημα «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» Εκείνος σκεφτόταν, πως δεν ήθελε να γίνει τίποτα. Σταδιακά, όσο άκουγε μουσική συνειδητοποίησε πως ήθελε να ασχοληθεί μαζί της και να αφοσιωθεί σε αυτή, να βουτήξει μέσα της. Ήταν αποφασισμένος και κάπου βαθιά μέσα του ένιωθε σίγουρος ότι θα τα κατάφερνε, παρ’ ότι οι αντικειμενικές συνθήκες ήταν όλες σκληρές εναντίον του.

                Στην εφηβεία του υπήρξαν επηρεασμένα μουσικά ακούσματα όπως, Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd…Περισσότερο έντονο για εκείνον είναι το «Rise and fall of Ziggy Stardust» του David Bowie «Το άκου πρώτη φορά στα ακουστικά, αργά το βράδυ, ανάμεσα σε διαβάσματα για το λύκειο. Όλοι στο σπίτι κοιμούνταν. Όταν έβγαλα τα ακουστικά κάτι είχε αλλάξει πια μέσα μου για πάντα.» Έχει δηλώσει σε συνέντευξη του.


                Στη Νεάπολη μέσα στη δεκαετία του ’70 μαζί με τον Γιώργο Καρρά, ξεκίνησαν τη δημιουργία του συγκροτήματος «Τρύπες». Με τα πρώτα τραγούδια τους «Ασφάλεια», «Νταβατζής», «Άσχημο όνειρο».  Για πρώτη φορά συμμετέχει σε δίσκο αλλού συγκροτήματος το 1990 στο δίσκο «Άντε…και καλή τύχη μάγκες» που ηχογραφήθηκε προς τη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Το 1993 μαζί με τον Γιώργο Καρρά  (μέλος του συγκροτήματος Τρύπες) και τον Γιώργο Χριστιανάκη κυκλοφορούν τον δίσκο "Υπέροχο τίποτα". Σε αυτόν τον δίσκο επίσης περιέχονται και 4 τραγούδια που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία "Η εποχή των δολοφόνων”.

Η πρώτη του απόπειρα με την ηθοποιία έγινε το ’99 στην ταινία «Χώμα και νερό». Επίσης ασχολείται για δεύτερη φορά με την μουσική επιμέλεια μια ταινία όχι όμως με τις Τρύπες αλλά με τον Γιώργο Χριστιανάκη και τον Ασκληπιό Ζαμπέτα (μέλος του συγκροτήματος Τρύπες).


«Δεν πρόκειται ποτέ να μείνω μόνος, στη χειρότερη περίπτωση θα 'μαι με το Θεό. Αυτή η φράση του Χένρι Μίλερ με σημάδεψε από έφηβο. Πάντα πορεύομαι με φίλους και φίλοι είναι αυτοί που μαζί κοιτάνε στο ίδιο σημείο του ορίζοντα και πηγαίνουν σκουντουφλώντας προς τα κει χαρούμενοι. Ο άντρας που διεγείρει τη δημιουργικότητά μου είναι ο φίλος. Η γυναίκα που διεγείρει τη δημιουργικότητά μου είναι ο έρωτας. Ή μήπως όλα είναι έρωτας; Άντε βγάλε άκρη.» Έχει πει σε συνέντευξη.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, συμμετείχε σε συναυλίες μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και συνεργάζεται μαζί του στον δίσκο "Βραχνός προφήτης" που κυκλοφορεί το 2000. Το 2001 συμμετέχει στον δίσκο του Γιώργου Χριστιανάκη "Ο θυρωρός" όπου έγραψε τους στίχους και τραγούδησε στο κομμάτι "Κυρία των μέσα μου ανέμων". Γίνεται παραγωγός σε τρεις δίσκους άλλων συγκροτημάτων και ασχολείται ξανά με την ηθοποιία το 2003 στην ταινία "Ο χαμένος τα παίρνει όλα"  όπου πρωταγωνιστεί και δημιουργεί και τη μουσική της ταινίας.


Το 2005 ξεκινάει η συνεργασία του μαζί με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη με τον δίσκο "Οι ανάσες των λύκων", αυτός ο δίσκος είναι και ο πρώτος που θα κυκλοφορήσει από την εταιρία "alltogethernow". Αργότερα την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος δίσκος από την alltogethernow με τίτλο "Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες - Από 'δώ και πάνω". Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο με παραμύθια για παιδιά "Ο Γαργαληστής" του Δημήτρη Μπασλάμ μαζί και με άλλους καλλιτέχνες.
Το 2007 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Γιάννη Αγγελάκα με τον Νίκο Βελιώτη με τίτλο "Πότε θα φτάσουμε εδώ". Στα τέλη του 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Ψαραντώνη Να 'χεν η θάλασσα βουνά του οποίου την επιμέλεια και παραγωγή έκανε ο Αγγελάκας.

Δύο χρόνια μετά το 2009 ο Παντελής Βούλγαρης εμπιστεύεται στον Γιάννη Αγγελάκα το soundtrack για την ταινία "Ψυχή βαθιά" και αυτός ο δίσκος  κυκλοφορεί από την alltogethernow. Μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη , τον Στάθη Αραμπατζή και τον Τίτο Καργιωτάκη φτιάχνουν τους "Γιάννης Αγγελάκας 3".


Έχει επίσης εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι και Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;), οι οποίες συνοδεύονται από δικά του σκίτσα. Το 2000 κυκλοφορεί το βιβλίο Για την καρδία ενός κτήνους 1985-2000 όπου περιέχει όλους τους στίχους του, καθώς και συνεντεύξεις.


Το 2005 έκανε εβδομαδιαία εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 μαζί με τον Ντίνο Σαδίκη (Εν Πλω).
Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ