Τα θαλάσσια ρεύματα σαν έργο του Βαν Γκόγκ!


Ένα πανέμορφo και πρωτότυπo κινούμενo σχέδιo δημιούργησε η NASA Scientific Visualization Studio με θέμα τα επιφανειακά ρεύματα των ωκεανών ανά τον κόσμο. Ονομάζεται Perpetual Ocean (Αιώνιος ωκεανός) και είναι μια 20λεπτη ταινία χωρίς σχόλια και πληροφορίες που μπορείτε να δείτε εδώ και σε τρέϊλερ τριών λεπτών παρακάτω. Παρουσιάζει τη σύνθεση που έγινε πάνω στις πληροφορίες, οι οποίες συνελέγησαν μέσω δορυφόρων κατά τα έτη 2006 και 2007, στα πλαίσια του προγράμματος ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase 2). Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να συνθέσει δεδομένα των ωκεανών και των παγωμένων επιφανειών τους ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι ιδιότητές τους στη μεταφορά ζέστης, απορρόφησης και απόλυσης άνθρακα κτλ και τελικά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος. Η περίπτωσή μας απεικονίζει αποκλειστικά τα επιφανειακά υδάτινα ρεύματα ανά τη Γη. Οι άσπρες γραμμές που στροβιλίζονται αδιάκοπα αντιπροσωπεύουν τα ρεύματα ενώ οι μπλε αποχρώσεις λειτουργούν σαν ένα βαθύμετρο -όσο πιο βαθύ είναι κάποιο σημείο τόσο πιο σκουρόχρωμες είναι- με άλλα λόγια αποτελούν μια τοπογραφία των ωκεανών.


Είτε δείτε το βίντεο σαν έργο τέχνης γιατί σας θυμίζει τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, είτε πιο επιστημονικά και παρατηρήσετε τα γεωγραφικά μέρη των βαθύτερων σημείων, δεν αναιρείται ο ενθουσιασμός ακόμα και το δέος που νοιώθει κανείς στην πραγματική θέα του ωκεανού. Επίσης, μια σκέψη θαυμασμού γεννιέται αυθόρμητα προς τους γενναίους θαλάσσιους εξερευνητές που χωρίς μηχανές, με όπλο τη γνώση των ρευμάτων και την ανάγνωση των αστρονομικών θέσεων έβρισκαν το δρόμο τους προς άγνωστους και συχνά επικίνδυνους προορισμούς.


Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ