ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ; ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ!


Ξεκινήσατε από μικροί να ασχολείστε με τη μουσική και να παίζετε κάποιο όργανο, έστω και ερασιτεχνικά; Τότε πρέπει να αισθάνεστε τυχεροί. Η μουσική θωρακίζει τον εγκέφαλο μας και τον προστατεύει από τις εκφυλιστικές ασθένειες, τα γηρατειά και την άνοια. Προσοχή! αυτό ισχύει για εκείνους που παίζουν κάποιο όργανο τουλάχιστον 10 χρόνια. Μία ξεχωριστή αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Μπρέντα Χάνα-Πλέιντι του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Frontiers of Human Neuroscience”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των μουσικών -επαγγελματιών και ερασιτεχνών- είναι καλύτερα προστατευμένος από τις συνέπειες των γηρατειών και της άνοιας. Απ’ ότι φαίνεται, η μαμά είχε δίκιο. Τα μαθήματα μουσικής σου κάνουν καλό και τα οφέλη του μπορεί να διαρκούν για μια ζωή. «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μουσική δραστηριότητα διατηρεί τη γνώση όσο μεγαλώνουμε, συγκρίνοντας την ποικιλία στα αποτελέσματα γνώσης ενηλίκων με περισσότερα χρόνια στη μουσική σε σχέση με άλλα χόμπι», λέει η Hanna-Pladdy. «Μια ποικιλία ωφελειών γνώσης, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης,  συντηρήθηκε σε μουσικούς ηλικίας 60-80 ετών, που έπαιζαν για τουλάχιστον 10 χρόνια στη ζωή τους, αποδεικνύοντας ότι η διατήρηση των πλεονεκτημάτων δεν εξαρτάται από τη συνεχή δραστηριότητα», πρόσθεσε. 


Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έμαθαν να παίζουν μουσική από την παιδική ηλικία τους και συνέχισαν να παίζουν κάποιο όργανο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν, όταν μεγαλώσουν, καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και νόησης. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συνεχίζουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στη σταδιακή απώλεια της υγείας του εγκεφάλου τους. Δεν είναι σαφές κατά πόσον το ίδιο συμβαίνει και για όσους αρχίζουν σε μεγάλη ηλικία να παίζουν κάποιο όργανο. Αν, λοιπόν, ξεκίνησες να παίζεις μουσική νωρίς, πριν τα 9 χρόνια, θα έχεις μια ευκολία στη λειτουργία μνήμης όσον αφορά στο να θυμάσαι και να οργανώνεις ψηφία στο μυαλό σου. Αν συνέχισες το χόμπι σου όσο μεγάλωνες, θα καταφέρεις να αποκτήσεις καλή αίσθηση και οπτική κρίση του χώρου. Ποτέ δεν είναι αργά να συνεχίσεις τη μουσική!


Πηγή: IATROPEDIA
Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ