Η σκληρή φωτογραφία που ξυπνά συνειδήσεις

Το μωράκι μοιάζει να κοιμάται, ήρεμα. Έχει μαζέψει τα ποδαράκια του και έχει κουρνιάσει στην αγκαλιά του διασώστη. Όμως δεν κοιμάται. Είναι νεκρό. Πνίγηκε σαν τον Αιλάν.
«Το έπιασα από τον πήχυ του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του».
Η φωτογραφία ενός πνιγμένου παιδιού μεταναστών στην αγκαλιά ενός γερμανού διασώστη διανεμήθηκε από μια ανθρωπιστική οργάνωση σε μια προσπάθεια να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των μεταναστών, καθώς εκατοντάδες από αυτούς φέρεται να πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, που διαχειρίζεται ένα σκάφος διάσωσης στη θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία, διένειμε τη φωτογραφία η οποία ελήφθη από μια εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων πάνω στο σκάφος και δείχνει έναν διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό σαν να κοιμάται.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο διασώστης, που είπε ότι λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, είπε πως είδε το μωρό στη θάλασσα, έμοιαζε "με κούκλα, με τα χέρια ανοικτά".
"Το έπιασα από τον πήχυ του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του".
Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής το επάγγελμα, πρόσθεσε: "Άρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν το παιδί ήταν ζωντανό".
Όπως η φωτογραφία του τρίχρονου Σύρου Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε σε μια τουρκική παραλία , η φωτογραφία δίνει ένα πρόσωπο σε όσους  ανθρώπους έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

"Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε", ανέφερε η Sea-Watch, καλώντας την Ευρώπη να επιτρέψει στους μετανάστες ασφαλή και νόμιμη διέλευση ως έναν τρόπο για να σταματήσουν η διακίνηση ανθρώπων και άλλες τραγωδίες.

Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ