2 Απριλίου : Ημέρα αφιερωμένη στα παραμύθια!




Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2 Απριλίου, η μέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έχοντας ως στόχο να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα στρέφοντας την προσοχή στα παιδιά. 


Γεννημένος σαν σήμερα τη χρονολογία του 1805 στο Όντενσε, στο νησί Φιονία της Δανίας. Πολύ νωρίς έμεινε ορφανός από πατέρα, έχοντας ως μόνο στήριγμα τη μητέρα του. 

Ήταν ένα περίεργο παιδί, έχοντας εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος με το μυαλό του να ταξιδεύει παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν ως τσαγκάρης. Τελειώνοντας το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, ώστε να μάθει την τέχνη, αλλά δε τα κατάφερε. 
Το θέατρο του είχε κεντρίσει τον ενδιαφέρον, αποστηθίζοντας ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Στις στιγμές που βρισκόταν με φίλους του, λάτρευε να απαγγέλλει και να τραγουδά. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, έφθασε στην Κοπεγχάγη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη έχοντας ως μόνη περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, όμως ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν.


Από τη ταινία Thumbelina 1994 (Τοσοδούλα).

Άρχισε να σπουδάζει μουσική, διότι κατείχε ωραία φωνή. Δυστυχώς εμφάνιση μιας ξαφνικής αρρώστιας, προκάλεσε το χαμό της φωνής του. Εν τέλει το μοναδικό τα ταλέντο που του απέμεινε, ήταν το ταλέντο της ποίησης. Οι αρεστοί στίχοι του τον βοήθησαν να εντοπίσει έναν προστάτη, τον Κέλλαν που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο όπου και κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση.

Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.

Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια του. Γύρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, που τον κάλεσε το 1867. Ο θάνατος του ήρθε στις 4 Αυγούστου του 1875, στην Κοπεγχάγη.


Από τη ταινία The little mermaid 1989 (Η μικρή γοργόνα).


Στα παραμύθια του εμφανίζεται καθαρά, το δημοκρατικό στοιχείο. Καθώς οι κυριότεροι ήρωες των παραμυθιών του, είναι φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι που όμως έχουν ασυνήθιστα ψυχικά χαρίσματα, ευγένεια, ταλέντο, μεγαλοψυχία. 
Απεικονίζεται η ρεαλιστική και σύγχρονη ζωή της μικροαστικής τάξης των πόλεων, χαρακτηρίζοντας μέσα από τη δράση, το χιούμορ και τη λεπτή σάτιρα. Η δημιουργία του Άντερσεν αποτελεί την κορυφή στις ρεαλιστικές τάσεις της δανικής φιλολογίας του 19ου αιώνα. Τα διηγήματα του, κυρίως τα παραμύθια, διαπνέονται από μια γλυκιά μελαγχολία ταυτόχρονα αποδίδουν συγκίνηση και ειλικρίνεια. «Οι δύο Βαρωνέσσες», «Παραμύθια για παιδιά», «Ιστορίες», «Καινούρια Παραμύθια» είναι μερικά από τα έργα του. 


Από τη ταινία The Ugly Duckling 1997 (Το ασχημόπαπο).


Ακολουθούν : Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Οι αγριόκυκνοι, Η Βασίλισσα του χιονιού, η Βασιλοπούλα και το ρεβίθι, Η Τοσοδούλα, Το ασχημόπαπο και άλλα...






Share on Google Plus

About KTIMA MORAITI

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ