Ποτάμι είναι και ο Χρόνος, μια φορά περνάει, πάντα προς μια κατεύθυνση κυλάει.

Σήμερα, στο τέλος του χρόνου, είναι η μέρα της ποικιλομορφίας των προσεγγίσεων για το μέγα ζήτημα του Χρόνου, είναι …χρόνος του κορφολογήματος διάφορων προσεγγίσεων και θεωρήσεων, επιστημονικών, στοχαστικών και φιλοσοφικών, ποιητικών. Υπάρχουν κείμενα εκπληκτικά, κείμενα γνώσης και προβληματισμού, κείμενα που θα ξαναδιαβαστούν και θα ξαναδιαβαστούν, κείμενα που έχουν αποθησαυριστεί σε …βάθος χρόνου και έχουν αξιολογηθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Ας τα περιδιαβούμε, όπως πατάμε πάνω σε πέτρες για να περάσουμε “απέναντι” στο ρεύμα του νερού. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να διαβούμε το ποτάμι δυο φορές, έχει αλλάξει η ροή, η ροή των πραγμάτων, η ροή της ζωής. Ποτάμι είναι και ο Χρόνος, μια φορά περνάει, πάντα προς μια κατεύθυνση κυλάει. Μπορούμε να κινούμαστε μαζί του φιλικά και όμορφα όσο βαστάει το σώμα μας και το πνεύμα μας. Ίσως και το ταξίδι της ζωής μας να είναι ταξίδι του εαυτού μας με συνταξιδιώτη τον Χρόνο που μάς κοιτάει από μακριά. Ίσως στο ταξίδι της ζωής μας ο χρόνος να είναι μια υποκειμενική αίσθηση. Ίσως ο χρόνος της ζωής μας να είναι ενιαίος και αδιαίρετος και απλά εμείς να τον τεμαχίζουμε σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, χωρίς αυτό ο τεμαχισμός να αφορά κατ’ ουσία τον χρόνο.
Αλλά ποιος μπορεί να απαντήσει τι είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον και ποια είναι η μεταξύ τους σχέση; Τι σημαίνει ότι θυμόμαστε το παρελθόν, ζούμε το παρόν και φανταζόμαστε το μέλλον; Κατασκευάσαμε λέξεις και έννοιες και θέλουμε η πραγματικότητα να είναι απόλυτα δική μας. Μπορεί και να μην υπάρχει ροή του χρόνου και απλώς να είναι μια προβολή του φαίνεσθαι στο είναι μας, μια προβολή που μάς φιλτράρει τη ματιά μας στην πραγματικότητα. Αλλά γιατί να έχουμε παράπονα με τον Χρόνο; Έτσι κι αλλιώς μια στιγμή είναι η ζωή μας μπροστά στην αιωνιότητα και στην απεραντοσύνη του χωροχρόνου, μια στιγμή όμως πολύ όμορφη που σημαδεύει τον Κόσμο μας και γεμίζει την ψυχή μας. Πεφταστέρια είμαστε και το φως μας ταξιδεύει, χωρίς ποτέ να χάνεται και το άγγιγμα του χρόνου φιλί στην ύπαρξή μας είναι και τίποτα άλλο! 
 Του Νίκου Τσούλια
Share on Google Plus

About ektos-ylhs.blogspot.com/

Με τα μάτια της Τέχνης,της Επιστήμης της Ειρωνίας, του Σαρκασμού αλλά και του Έρωτα και της Αγάπης ,βλέπουμε το σήμερα διαβάσουμε το χθες και ονειρευόμαστε το αύριο...
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΣΚΡΑ 9 / ΚΑΤΕΡΙΝΗ/ Τ.Κ. 60100 / ΤΗΛ: 2351029728, 2351025120

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ